Pieczone owoce z kruszonką

Pozwól się zachwycić kruchości tego deseru. Słodko-kwaśne połączenie rabarbaru, truskawek i jabłek to jest coś, przy czym nie da się przejść obojętnie. Jest to bardzo szybkie i proste danie.

Danie: Śniadanie, Kolacja

Osób: 8

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Łatwe

Danie: Śniadanie, Kolacja

Osób: 8

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Łatwe


Ocena

-/5

Oceń przepis

Ocena

-/5

Oceń przepis

Składniki:

  • 3 szklanki świeżego lub mrożonego rabarbaru
  • 1 szklanka jabłek
  • ¾ szklanki truskawek
  • ⅓ szklanki cukru
  • ½ łyżeczki mielonego cynamonu
  • ½ szklanki mąki uniwersalnej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • ¼ łyżeczki soli
  • 4 łyżki masła Łaciate
  • ⅔ szklanki brązowego cukru pudru
  • ⅔ szklanki płatków owsianych szybko gotujących się

Dodatkowo:

  • lody waniliowe

Przygotowanie

Krok 1

Rozgrzej piekarnik do 180°C. Rabarbar umyj i pokrój, tak samo jabłka oraz truskawki. Przełóż wszystkie owoce do natłuszczonego naczynia żaroodpornego. W miseczce połącz cukier i cynamon, a następnie posyp taką mieszanką owoce. Odłóż naczynie na bok, aby puściły sok.



Krok 2

W misce wymieszaj mąkę, proszek do pieczenia i sól. Posiekaj miękkie masło i dodaj do suchych składników. Zagnieć kruszonkę. Dodaj brązowy cukier i płatki owsiane. Tak powstałą kruszonką posyp mieszankę owoców.



Krok 3

Piecz przez 40-50 minut lub do momentu lekkiego zarumienienia z wierzchu. Podawaj na ciepło lub na zimno. Serwuj z gałką lodów. Smacznego!



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.