Pieczone ratatouille

Danie: Kolacja, Obiad

Osób: 4

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Łatwe

Danie: Kolacja, Obiad

Osób: 4

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Łatwe


Ocena

-/5

Oceń przepis

Ocena

-/5

Oceń przepis

Składniki:

  • 450 g bakłażana
  • 1 cukinia
  • 1 mała zielona papryka
  • 1 cebula
  • ¼ łyżeczki mielonego czarnego pieprzu
  • 1 pomidor
  • 100 g pieczarek
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • ¼ szklanki świeżej natki pietruszki
  • ⅜ łyżeczki soli
  • spray do smażenia

Przygotowanie

Krok 1

Rozgrzej piekarnik do 220°C.



Krok 2

Bakłażana umyj, osusz i pokrój w ok. 2,5 cm kostkę. Cukinię umyj, osusz i pokrój w plasterki. Paprykę umyj, osusz i pokrój na mniejsze kawałki. Cebulę grubo posiekaj. Pomidora pokrój na mniejsze kawałki. Natkę pietruszki posiekaj. Pieczarki obierz i pokrój w plasterki.



Krok 3

Rozłóż bakłażana, cukinię, pieczarki, paprykę i cebulę na natłuszczonej lub wyłożonej folią blaszce. Spryskaj warzywa sprayem do smażenia i przypraw ⅛ łyżeczki pieprzu.



Krok 4

Piecz przez ok. 40 min w nagrzanym piekarniku, mieszając i obracając blaszkę w połowie pieczenia. Warzywa mają być lekko brązowe i miękkie.



Krok 5

W międzyczasie wymieszaj pomidora, oliwę, pietruszkę oraz po ⅛ łyżeczki soli i pieprzu w dużej misce. Dodaj upieczone warzywa i pozostałą ¼ łyżeczki soli, a następnie wymieszaj wszystko razem. Smacznego!



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.