Rozgrzej piekarnik do 220°C.
Bakłażana umyj, osusz i pokrój w ok. 2,5 cm kostkę. Cukinię umyj, osusz i pokrój w plasterki. Paprykę umyj, osusz i pokrój na mniejsze kawałki. Cebulę grubo posiekaj. Pomidora pokrój na mniejsze kawałki. Natkę pietruszki posiekaj. Pieczarki obierz i pokrój w plasterki.
Rozłóż bakłażana, cukinię, pieczarki, paprykę i cebulę na natłuszczonej lub wyłożonej folią blaszce. Spryskaj warzywa sprayem do smażenia i przypraw ⅛ łyżeczki pieprzu.
Piecz przez ok. 40 min w nagrzanym piekarniku, mieszając i obracając blaszkę w połowie pieczenia. Warzywa mają być lekko brązowe i miękkie.
W międzyczasie wymieszaj pomidora, oliwę, pietruszkę oraz po ⅛ łyżeczki soli i pieprzu w dużej misce. Dodaj upieczone warzywa i pozostałą ¼ łyżeczki soli, a następnie wymieszaj wszystko razem. Smacznego!
Dodaj komentarz