Pieczone ziemniaki

Osób: 4

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Łatwe

Danie:

Osób: 4

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Łatwe


Ocena

-/5

Oceń przepis

Ocena

-/5

Oceń przepis

Składniki

  • 12 ziemniaków takiej samej wielkości (około 1 i 1/2 kg)
  • 6 łyżek oleju
  • sól
  • czubata łyżka całych ziaren kminku

Przygotowanie

Krok 1

Piekarnik rozgrzej do 230 stopni (góra - dół, bez termoobiegu).



Krok 2

Umyte i osuszone ziemniaki głęboko ponacinaj ostrym i cienkim nożem, tak by nie przeciąć ich do końca.
Blachę posmaruj olejem, połóż na niej ziemniaki nacięciami do góry. Polej dwiema łyżkami oleju i posól. Wstaw do gorącego piekarnika i piecze przez 30 minut.



Krok 3

Wyjmij blachę z ziemniakami, polej pozostałym olejem i posyp kminkiem, pomiędzy ziemniaki włóż główkę czosnku, ponownie wstaw do gorącego piekarnika i piecz 20-25 minut (czas pieczenia zależy od wielkości i gatunku ziemniaków oraz grubości plasterków).



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.