Indyk faszerowany owocami i obłożony bekonem to bardzo aromatyczna i smaczna potrawa, którą przygotowuje się, aby uświetnić wielkie okazje i święta. Czujesz już ten piękny zapach? Pomyśl, jaki musi być jego smak!
Danie: Obiad
Osób: 8
Czas: Powyżej 1h
Poziom trudności: Średnie
Indyka myjemy i osuszamy. Czosnek przeciskamy przez praskę. Mieszamy z solą i przyprawą do drobiu. Tak otrzymaną marynatą nacieramy indyka z zewnątrz i od wewnątrz. Odstawiamy na noc do lodówki.
Owoce i warzywa obieramy, a następnie kroimy na mniejsze części. Faszerujemy nimi indyka.
Na górę indyka układamy plasterki boczku.
Całość przekładamy do naczynia żaroodpornego, dodajemy czerwone wino i pieczemy pod przykryciem w piekarniku przez 3,5 godziny w temperaturze 170 stopni. Po tym czasie ściągamy pokrywkę i pieczemy przez kolejne 30 minut.
Dodaj komentarz