Pieczony, faszerowany indyk z bekonem

Indyk faszerowany owocami i obłożony bekonem to bardzo aromatyczna i smaczna potrawa, którą przygotowuje się, aby uświetnić wielkie okazje i święta. Czujesz już ten piękny zapach? Pomyśl, jaki musi być jego smak!

Danie: Obiad

Osób: 8

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Średnie

Danie: Obiad

Osób: 8

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Średnie


Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Składniki:

  • 1 indyk
  • 2 łyżki soli
  • 1 łyżka przyprawy do drobiu
  • 10 ząbków czosnku
  • 300 g boczku w plasterkach
  • 1 szklanka czerwonego wina

Nadzienie:

  • 3 pomarańcze
  • 2 jabłka
  • 10 suszonych śliwek
  • 10 suszonych moreli
  • 20 sztuk suszonej żurawiny
  • 2 marchewki

Przygotowanie

Krok 1

Indyka myjemy i osuszamy. Czosnek przeciskamy przez praskę. Mieszamy z solą i przyprawą do drobiu. Tak otrzymaną marynatą nacieramy indyka z zewnątrz i od wewnątrz. Odstawiamy na noc do lodówki.



Krok 2

Owoce i warzywa obieramy, a następnie kroimy na mniejsze części. Faszerujemy nimi indyka.



Krok 3

Na górę indyka układamy plasterki boczku.



Krok 4

Całość przekładamy do naczynia żaroodpornego, dodajemy czerwone wino i pieczemy pod przykryciem w piekarniku przez 3,5 godziny w temperaturze 170 stopni. Po tym czasie ściągamy pokrywkę i pieczemy przez kolejne 30 minut.



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.