Halibut to ryba o delikatnym i bardzo łagodnym smaku. Jest niskotłuszczowy i bogaty w kwasy omega 3, witaminy grupy B oraz białko. W dodatku ze szparagami, które są głównym źródłem witaminy K i kwasu foliowego, tworzą naprawdę zdrowy i smaczny obiad, który podbije Twoje kubki smakowe.
Danie: Obiad
Osób: 6
Czas: Do 1h
Poziom trudności: Łatwe
Fit
Szparagi umyj i pokrój na pół. Odkrój twarde końce. Umieść w średniej misce i odłóż na bok.
W małym rondelku, na średnim palniku rozgrzej masło i 2 łyżki oleju. Gdy masło się roztopi dodaj słodką paprykę i zdejmij z ognia.
Rybę dopraw solą i pieprzem z obu stron. Umieść na wysokiej blaszce do pieczenia lub w dużym naczyniu żaroodpornym. Rozłóż pomidorki oraz szparagi dookoła filetów. Również dopraw je solą i pieprzem. Polej mieszanką masła tak, aby wszystko równomiernie się pokryło.
Rozgrzej piekarnik do 190°C. Piecz przez ok. 15-25 minut, aż ryba się zarumieni, a szparagi zrobią się jasnozielone i miękkie.
Wyjmij blachę z piekarnika. Dodaj pokrojony drobno szczypiorek, sok z cytryny, estragon i pozostałe 5 łyżek oliwy. Dopraw solą i pieprzem.
Przełóż rybę oraz warzywa na talerz. Podawaj z plastrami cytryny. Smacznego!
Dodaj komentarz