Pieczony kalafior

Osób: 4

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten

Fit

Danie:

Osób: 4

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten

Fit


Ocena

-/5

Oceń przepis

Ocena

-/5

Oceń przepis

składniki

  • 1 średni świeży kalafior
  • 3 łyżki oleju rzepakowego
  • 100 ml mleka Mazurski Smak
  • 1/3 szklanki mąki kukurydzianej
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżeczka mielonej kurkumy
  • 0,5 łyżeczki mielonej słodkiej papryki
  • szczypta soli
  • szczypta ziołowego pieprzu
  • Dip śmietanowy z karmelizowaną cebulką i cheddarem typu crème fraiche Mlekpol

Przygotowanie

Krok 1

Kalafiora myjemy zimną wodą, suszymy i dzielimy na różyczki. Wrzucamy do wrzącej wody i blanszujemy przez 2 minuty. Po tym czasie wyjmujemy i odstawiamy do całkowitego wystudzenia.
Czosnek bardzo drobno siekamy i mieszamy z przyprawami.



Krok 2

Różyczki kalafiora zanurzamy w mleku, oprószamy przyprawami i delikatnie obtaczamy w mące kukurydzianej.
Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy 20 minut w temperaturze 200°C. Podajemy z dipem śmietanowym lub ulubionym sosem. Smacznego!



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.