Pieczony pasztet drobiowy ze śliwkami

Danie: Kolacja

Osób: 8

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Średnie

Alergeny: Seler, Soja

Danie: Kolacja

Osób: 8

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Średnie

Alergeny: Seler, Soja


Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Składniki

  • - 30 dag drobiowej wątróbki
  • - 50 dag piersi z kurczaka
  • - włoszczyzna: marchewka, plaster selera, pietruszka i 2 cm pora
  • - kilka suszonych śliwek bez pestek
  • - duża cebula
  • - 2-3 łyżki oleju
  • - liść laurowy
  • - kilka ziaren ziela angielskiego
  • - gałka muszkatołowa
  • - pieprz
  • - sól

Przygotowanie

Krok 1

Pierś kurczaka ugotować z włoszczyzną, liściem laurowym i zielem angielskim oraz odrobiną soli do miękkości.



Krok 2

Pokrojoną w kostkę cebulę zeszklić na oleju i dorzucić wątróbkę i smażyć przez 3-5 minut. Odstawić z ognia i przestudzić.



Krok 3

Mięso z kurczaka bez kości i ugotowaną włoszczyznę wyjąć z rosołu.



Krok 4

Nastawiamy piekarnik na 180 stopni C. Rozdrobnione mięso z piersi z warzywami, upieczoną wątróbkę z cebulką i tłuszczem zmiksować na gładką masę, doprawić do smaku solą, pieprzem i startą gałką muszkatołową i jeszcze raz zblendować wszystko razem. Na koniec dodać do masy całe suszone śliwki bez pestek i wymieszać ją niezbyt dokładnie.



Krok 5

Pasztet przełożyć do keksowej foremki wyłożonej papierem do pieczenia. Piec przez 35-40 minut.



Krok 6

Pasztet zostawić do wystudzenia (najlepiej do następnego dnia). Kroić na plastry i podawać na półmisku z przybraniem z warzyw i suszonych śliwek.



Wskazówki

Upieczony pasztet powinien mieć zrumieniony a nawet spekany wierzch. Najlepiej sprawdzić czy pasztet jest upieczony przy pomocy drewnianego patyczka. Po nakłuciu pasztetu, patyczek powinien być suchy.

Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.