Pierś kurczaka ugotować z włoszczyzną, liściem laurowym i zielem angielskim oraz odrobiną soli do miękkości.
Pokrojoną w kostkę cebulę zeszklić na oleju i dorzucić wątróbkę i smażyć przez 3-5 minut. Odstawić z ognia i przestudzić.
Mięso z kurczaka bez kości i ugotowaną włoszczyznę wyjąć z rosołu.
Nastawiamy piekarnik na 180 stopni C. Rozdrobnione mięso z piersi z warzywami, upieczoną wątróbkę z cebulką i tłuszczem zmiksować na gładką masę, doprawić do smaku solą, pieprzem i startą gałką muszkatołową i jeszcze raz zblendować wszystko razem. Na koniec dodać do masy całe suszone śliwki bez pestek i wymieszać ją niezbyt dokładnie.
Pasztet przełożyć do keksowej foremki wyłożonej papierem do pieczenia. Piec przez 35-40 minut.
Pasztet zostawić do wystudzenia (najlepiej do następnego dnia). Kroić na plastry i podawać na półmisku z przybraniem z warzyw i suszonych śliwek.
Upieczony pasztet powinien mieć zrumieniony a nawet spekany wierzch. Najlepiej sprawdzić czy pasztet jest upieczony przy pomocy drewnianego patyczka. Po nakłuciu pasztetu, patyczek powinien być suchy.
Dodaj komentarz