Danie: Podwieczorek
Osób: 6
Czas: Do 1h
Poziom trudności: Średnie
Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Jajko kurze
Wegetariańskie
Drożdże pokruszyć, wymieszać z cukrem waniliowym i ciepłym mlekiem, przykryć, pozostawić w ciepłym miejscu na 10 minut.
Masło i miód rozpuścić, ostudzić, wymieszać z sodą.
Mąkę przesiać z kakao, wymieszać z przyprawą do pierników i cukrem pudrem. Połączyć z masą miodową, dodać jajko, rozczyn drożdżowy, śmietanę i zagnieść ciasto.
Następnie rozwałkować, foremką (do pierogów) wykrawać ciasteczka, włożyć porcję marmolady, przykryć i dokładnie zlepić. Ułożyć na blaszce, wstawić na 8-10 minut do nagrzanego do 180 °C piekarnika. Upieczone pierniczki ostudzić i udekorować.
Pierniczki można wykrawać foremką o dowolnym krztałcie.
Dodaj komentarz