Pierniczki z różaną marmoladą

Autor:

Śnieżynka

Danie: Podwieczorek

Osób: 6

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Średnie

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Jajko kurze

Wegetariańskie

Danie: Podwieczorek

Osób: 6

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Średnie

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Jajko kurze

Wegetariańskie


Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Składniki:

  • 2 szkl. mąki pszennej
  • ½ szkl. cukru pudru
  • 2 łyżki śmietany Łaciata 36%
  • 2 łyżki mleka Łaciate
  • 2 łyżki przyprawy do pierników
  • 2 łyżki kakao
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 1 jajko
  • 4 dag masła Łaciate
  • 1 łyżka cukru waniliowego
  • 2 dag drożdży
  • 2 łyżki miodu
  • 1 szkl. marmolady
  • 3-4 łyżki konfitury z płatków róży
  • Dekoracja

Przygotowanie

Krok 1

Drożdże pokruszyć, wymieszać z cukrem waniliowym i ciepłym mlekiem, przykryć, pozostawić w ciepłym miejscu na 10 minut.



Krok 2

Masło i miód rozpuścić, ostudzić, wymieszać z sodą.



Krok 3

Mąkę przesiać z kakao, wymieszać z przyprawą do pierników i cukrem pudrem. Połączyć z masą miodową, dodać jajko, rozczyn drożdżowy, śmietanę i zagnieść ciasto.



Krok 4

Następnie rozwałkować, foremką (do pierogów) wykrawać ciasteczka, włożyć porcję marmolady, przykryć i dokładnie zlepić. Ułożyć na blaszce, wstawić na 8-10 minut do nagrzanego do 180 °C piekarnika. Upieczone pierniczki ostudzić i udekorować.



Wskazówki

Pierniczki można wykrawać foremką o dowolnym krztałcie.

Wyślij przepis

Zobacz także

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.