Piernikowe babeczki z bakaliami

Osób: 4

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Średnie

Alergeny: Gluten, Jajko kurze, Orzechy

Wegetariańskie

Danie:

Osób: 4

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Średnie

Alergeny: Gluten, Jajko kurze, Orzechy

Wegetariańskie


Ocena

4.33/5

Oceń przepis

Ocena

4.33/5

Oceń przepis

Ciasto:

  • 1,5 szklanki mąki tortowej
  • 0,5 szklanki mąki żytniej
  • 2 żółtka
  • 0,5 szklanki cukru
  • 10 dag masła Łaciate
  • 10 dag miodu
  • 2 łyżki przyprawy do pierników
  • 2 łyżki kakao
  • 1 łyżeczka sody

Dodatkowo:

  • 3 łyżki posiekanych orzechów włoskich
  • 3 łyżki skórki pomarańczowej kandyzowanej
  • 10 dag wiśni kandyzowanych
  • 15-20 dag czekolady gorzkiej
  • Płatki migdałowe

Przygotowanie

Krok 1

Miód i cukier rozpuścić, wymieszać z przyprawą do pierników i masłem, ostudzić. Zimny miód połączyć z żółtkami.





Krok 2

Mąki wymieszać z kakao i sodą, wlać masę miodową, wymieszać i zagnieść ciasto. Rozwałkować na posypanej mąką desce.





Krok 3

Wylepić przygotowane foremki. Nakłuć widelcem i ułożyć na blaszce. Piec około 10-12 minut w piekarniku nagrzanym do 180°C.





Krok 4

Do upieczonych, zimnych babeczek wsypać orzechy i skórkę pomarańczową.





Krok 5

Czekoladę połamać, rozpuścić w kąpieli wodnej, napełnić babeczki. Ozdobić płatkami migdałowymi i kandyzowanymi wiśniami.





Wskazówki

Babeczki ozdobić według własnego uznania.

Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.