Pierogi z cielęciną oraz kuskusem

Pierogi z cielęciną oraz kuskusem to smaczne i pożywne danie. Kuskus ma dużo błonnika i jest kaszą lekkostrawną. Pierogi można podawać z gęstą śmietanką. Idealnie smakują prosto z wody, jednak również odsmażone będą miały ciekawy smak.

Danie: Obiad

Osób: 4

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Średnie

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten

Ze śmietanką

Danie: Obiad

Osób: 4

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Średnie

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten

Ze śmietanką


Ocena

4.00/5

Oceń przepis

Ocena

4.00/5

Oceń przepis

Składniki:

  • 1 szklanka kuskusu,
  • 1 szklanka naturalnego bulionu warzywnego,
  • 1 cebula pokrojona w kosteczkę,
  • 3 łyżki oliwy,
  • 300 g zmielonej cielęciny,
  • 1 łyżeczka soli,
  • 1 łyżeczka pieprzu
  • 1 szklanka Śmietanki Łaciatej 18%

Ciasto:

  • 0,5 kg mąki,
  • ½ łyżeczki soli,
  • 50 ml oleju,
  • ¾ szklanki gorącej wody

Przygotowanie

Krok 1

Przygotowujemy ciasto pierogowe - łączymy wszystkie składniki i wyrabiamy ciasto. Odstawimy ciasto, by odpoczęło.



Krok 2

Kaszkę kuskus dodajemy do naczynia z przykrywką i zalewamy bulionem, przykrywamy na 5 minut, doprawimy solą i pieprzem. Na 2 łyżkach oliwy szklimy cebulę, po czym dodajemy do kuskusu.



Krok 3

Mięso dusimy na patelni na 1 łyżce oliwy, przez 20 minut, od czasu do czasu polewamy wodą, aby nie przywarło do dna patelni. Dodajemy sól i pieprz. Cielęcinę wyrabiamy z kuskusem i cebulą. Wałkujemy ciasto na pierogi, wycinamy placki. Następnie lepimy pierogi i gotujemy je przez 3 minuty.



Krok 4

Podajemy ze śmietanką Łaciatą.



Dodaj komentarz

1 opublikowane komentarze

Magdalena Izabela Szczęsna

Opublikowany: 2018-02-07 16:45:00

Bardzo dobre! Musiałam zmodyfikować przepis, bo gotowałam akurat rosół, więc kuskus zalałam bulionem z rosołu, a do farszu dodałam jeszcze ugotowanej marchewki. Polecam :)

Odpowiedz

Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.