Kapustę kiszoną wypłukać, włożyć do garnka, zalać wrzącą wodą, ugotować, odparować, przestudzić i posiekać. Połowę boczku i cebulę pokroić, podsmażyć na 1 łyżce smalcu. Następnie wsypać pokrojone pieczarki i dusić przez 5 minut. Dodać ugotowaną kapustę, doprawić do smaku pieprzem i mielonym kminkiem, wymieszać. Wszystko razem smażyć mieszając przez kilka minut. Resztę boczku usmażyć na pozostałym smalcu.
Do przesianej mąki dodać żółtko, smalec, szczyptę soli, wlewając stopniowo wodę zagnieść elastyczne ciasto. Zawinąć w ściereczkę, pozostawić na kilkanaście minut.
Ciasto rozwałkować na posypanej mąką stolnicy, wycinać krążki, nakładać farsz i dokładnie zlepić. Wrzucać do wrzącej wody z dodatkiem soli i gotować przez 1-2 minuty. Podawać okraszone usmażonym boczkiem .
Dodaj komentarz