Danie: Obiad
Osób: 4
Czas: Do 1h
Poziom trudności: Łatwe
Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Jajko kurze
Wegetariańskie
Ze śmietanką
Mąkę przesiać, zrobić wgłębienie, dodać żółtko, łyżkę oliwy, szczyptę soli. Wlewając podgrzane mleko z wodą zagnieść elastyczne ciasto. Zawinąć w folię i odłożyć na pół godziny.
W między czasie morele sparzyć wrzącą wodą, obrać ze skórki, usunąć pestkę, pokroić na 6 części.
Ciasto rozwałkować i szklaneczką wykrawać krążki. Na każdy krążek ułożyć kawałek moreli, złożyć na pół i dokładnie zlepić. Wrzucać do wrzącej, osolonej wody i gotować 2-3 minuty od chwili wypłynięcia na powierzchnię.
Śmietankę ubić z cukrem pudrem i cukrem waniliowym. Ugotowane pierogi podawać ze śmietanką, posypane trzcinowym cukrem.
Dodaj komentarz