Pierogi z morelami

Autor:

Śnieżynka

Danie: Obiad

Osób: 4

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Jajko kurze

Wegetariańskie

Ze śmietanką

Danie: Obiad

Osób: 4

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Jajko kurze

Wegetariańskie

Ze śmietanką


Ocena

3.00/5

Oceń przepis

Ocena

3.00/5

Oceń przepis

Ciasto:

  • 40 dag mąki pszennej
  • 1 żółtko
  • 1 łyżka oliwy
  • 100 ml mleka Łaciate
  • 100 ml wody
  • Sól

Dodatkowo:

  • 40 dag moreli
  • śmietanka Łaciata 30 %
  • Cukier puder
  • Cukier z wanilią
  • Cukier trzcinowy

Przygotowanie

Krok 1

Mąkę przesiać, zrobić wgłębienie, dodać żółtko, łyżkę oliwy, szczyptę soli. Wlewając podgrzane mleko z wodą zagnieść elastyczne ciasto. Zawinąć w folię i odłożyć na pół godziny.



Krok 2

W między czasie morele sparzyć wrzącą wodą, obrać ze skórki, usunąć pestkę, pokroić na 6 części.



Krok 3

Ciasto rozwałkować i szklaneczką wykrawać krążki. Na każdy krążek ułożyć kawałek moreli, złożyć na pół i dokładnie zlepić. Wrzucać do wrzącej, osolonej wody i gotować 2-3 minuty od chwili wypłynięcia na powierzchnię.



Krok 4

Śmietankę ubić z cukrem pudrem i cukrem waniliowym. Ugotowane pierogi podawać ze śmietanką, posypane trzcinowym cukrem.



Wyślij przepis

Zobacz także

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.