Pierogi z owocami

Osób: 4

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Średnie

Danie:

Osób: 4

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Średnie


Ocena

-/5

Oceń przepis

Ocena

-/5

Oceń przepis

Składniki

  • CIASTO PARZONE NA PIEROGI
  • mąka pszenna – 500 g
  • masło – 50 g
  • wrząca woda – 350 ml
  • sól – 1 szczypta
  • wanilia – 1 laska
  • żółtka – 2 szt.
  • cukier puder – 2 łyżki
  • sok z czerwonego buraka
  • NADZIENIE TRUSKAWKOWE
  • truskawki – 200 g
  • mąka ziemniaczana – 0,5 łyżeczki
  • mięta
  • NADZIENIE ŚLIWKOWE
  • śliwki – 200 g
  • cynamon – 0,5 łyżeczki
  • mąka ziemniaczana – 0,5 łyżeczki
  • DODATKOWO
  • mąka do podsypania

Przygotowanie

Krok 1

Do miski wsypujemy mąkę. Dodajemy szczyptę soli i masło pokrojone w kostkę. Całość zalewamy wrzątkiem. Za pomocą drewnianej łyżki bądź łopatki mieszamy ciasto. Przykrywamy czystą ściereczką i odstawiamy na 10 minut. Żółtka, cukier puder i nasionka laski wanilii łączymy i mieszamy. Odstawiamy na bok. Do przestudzonego ciasta dodajemy żółtka i łączymy je ze sobą. Ciasto zagniatamy.

Ciasto dzielimy na pół. Jedną część ciasta zagniatamy z sokiem z buraczka, podsypując odrobiną mąki.

Truskawki kroimy w drobną kostkę. Listki mięty siekamy. Całość mieszamy, dodajemy mąkę ziemniaczaną i ponownie mieszamy.

Śliwki kroimy w drobną kostkę. Mieszamy z cynamonem oraz mąką ziemniaczaną.



Krok 2

Deskę lub blat oprószamy mąką. Zabarwione na różowo ciasto używamy do nadzienia truskawkowego. Ciasto rozwałkowujemy na grubość 3-4 mm. Z ciasta wycinamy kółka. Łyżeczką nakładamy nadzienie i sklejamy pierogi. Gotowe odkładamy na deskę oprószoną mąką.



Krok 3

W ten sam sposób przygotowujemy pierogi z nadzieniem śliwkowym.

Pierogi ze śliwkami gotujemy w delikatnie osolonej wodzie przez ok. 5-6 minut, pierogi z truskawkami gotujemy nieco krócej, by owoce się nie rozgotowały.

Pierogi podajemy z gęstym jogurtem i owocami, posypane cukrem pudrem.



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.