Pierogi ze serem

Autor:

Agga

Danie: Obiad

Osób: 4

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Średnie

Danie: Obiad

Osób: 4

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Średnie


Ocena

-/5

Oceń przepis

Ocena

-/5

Oceń przepis

Ciasto:

  • 500 g mąki pszennej
  • 150 ml gorącej wody
  • 150 ml gorącego mleka Łaciate
  • 1 jajko
  • 1 czubata łyżka masła Łaciate
  • szczypta soli

Ser:

  • 500 g sera białego
  • 1 żółtko
  • 16 g cukru waniliowego
  • 5-7 łyżek cukru kryształ
  • 3 łyżki masła Łaciate
  • cynamon

Przygotowanie

Wykonanie:

Mąkę przesiewamy na stolnicę, robimy w niej wgłębienie, dodajemy jajko, sól, masło. Dolewamy po trochę wody z mlekiem, mieszamy nożem, a następnie wyrabiamy rękoma parę minut (po przekrojeniu na pół mają być widoczne pęcherzyki powietrza). Gdy ciasto jest zbyt rzadkie możemy dosypać trochę mąki. Rozwałkowujemy i wykrawamy kwadraty. Ser rozcieramy z żółtkiem i cukrami, nadziewamy pierogi i zalepiamy, robiąc dekoracyjne falbanki. Wrzucamy na wrzątek i gotujemy 7-10 minut od wypłynięcia (w zależności od grubości ciasta). Odsączamy z wody i podajemy polane zrumienionym masłem i posypane cukrem i cynamonem.



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.