Mięso dokładnie umyć, osuszyć i oczyścić z błonek. Wlać oliwę i dodać wszystkie przyprawy. Dokładnie wymieszać tak, by mięso pokryło się równomiernie marynatą. Wstawić do lodówki na całą noc.
Ziemniaki obrać, pokroić na ćwiartki i podgotować przez 6-7 minut w osolonej wodzie (licząc od momentu zagotowania).
Paprykę pokroić w dość spore paski. Marchewkę pokroić w plasterki. Kalafiora podzielić na różyczki.
W naczyniu żaroodpornym ułożyć mięso. Na wierzchu ułożyć warzywa oraz pokrojone na połówki pieczarki. Skropić wszystko oliwą. Wstawić naczynie do nagrzanego piekarnika i piec przez 45 minut w temperaturze 200°C.
Podgotowane ziemniaki ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Skropić oliwą i posypać ziołami prowansalskimi. Wstawić do piekarnika 15-20 minut przed końcem pieczenia mięsa z warzywami.
Dodaj komentarz