Pikantna zupa fasolowa

Danie: Zupy, Obiad

Osób: 4

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Łatwe

Danie: Zupy, Obiad

Osób: 4

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Łatwe


Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Składniki:

  • 1 szklanka fasoli Jaś
  • 0,5 kg kiełbasy podwawelskiej
  • 1 cebula
  • 0,5 papryki czerwonej
  • 0,5 papryki żółtej
  • 1 mała cukinia zielona
  • 1 mała cukinia żółta
  • 0,5-1 papryczki chili
  • 15 dag pieczarek
  • 1 szkl. kukurydzy konserwowej
  • 1-2 łyżki oleju
  • 3-4 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 1-2 łyżki ketchupu pikantnego
  • 2 ząbki czosnku
  • Sól, pieprz, cukier do smaku

Przygotowanie

Krok 1

Fasolę namoczyć w wodzie najlepiej poprzedniego dnia. Następnie zmienić wodę i gotować. Obraną z osłonki kiełbasę pokroić w pół krążki, podsmażyć na patelni, dodać posiekaną cebulę, zeszklić.





Krok 2

Do półmiękkiej fasoli dodać podsmażoną kiełbasę i dalej gotować.





Krok 3

Na rozgrzanym oleju podsmażyć pokrojoną w kostkę cukinię, czosnek i paprykę. Pod koniec dodać bardzo drobno posiekaną papryczkę chili.





Krok 4

Przygotowane warzywa połączyć z fasolą, dodać koncentrat pomidorowy, ketchup, posiekane pieczarki, odrobinę soli i pieprzu, gotować do miękkości. Kukurydzę odsączyć z zalewy, połączyć z zupą, doprawić do smaku solą, pieprzem i cukrem.





Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.