Pikantne ziemniaczane placki z sardynką w oleju

Autor:

Danuta Piecyk

Danie: Obiad

Osób: 2

Czas: Do 15 min

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Gluten

Danie: Obiad

Osób: 2

Czas: Do 15 min

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Gluten


Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Ciasto ziemniaczane:

  • 4 ziemniaki duże
  • 1 puszka sardynek w oleju z papryczką chilli ( 110 g )
  • 1 jajko
  • jedna cebula mała
  • Szczypiorek
  • 1,5 łyżki mąki
  • Tłuszcz do smażenia
  • Sól

Dodatkowo:

  • Natka pietruszki

Przygotowanie

Ciasto ziemniaczane

Ziemniaki obrać, opłukać, zetrzeć na tarce o małych otworach. Następnie wylać masę na sito, odstawić. Cebulę obrać, zetrzeć na tarce. Ostrożnie zlać sok z ziemniaków, a pozostałą na dnie skrobię ziemniaczaną, dodać do masy. Dodać pozostałe składniki, dokładnie wymieszać. Jeśli masa ziemniaczana byłaby za rzadka, dodać jeszcze mąki. Rozgrzać tłuszcz na patelni, nakładać łyżką ciasto, smażyć na złoty kolor z obu stron.



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.