Pita z falafelem

Danie: Kolacja, Obiad

Osób: 4

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Łatwe

Danie: Kolacja, Obiad

Osób: 4

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Łatwe


Ocena

-/5

Oceń przepis

Ocena

-/5

Oceń przepis

Składniki:

  • 200 g suszona ciecierzyca
  • 100 g bobu
  • 1 łyżeczka całej kolendry
  • 1 szczypta soli
  • 1 cebula
  • 2 łyżeczki mielonego chili pieprzu cayenne
  • 4 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka kminku rzymskiego
  • 2 łyżki nasion sezamu
  • 90 g tartej mozzarelli Mlekpol
  • 4 pity
  • 1 dip śmietanowy z czosnkiem i ziołami Mlekpol
  • kilka gałązek natki pietruszki
  • kiełki
  • olej

Przygotowanie

Krok 1

W dużej misce namocz ciecierzycę w zimnej wodzie przez minimum 8 godzin. Odcedzoną ciecierzycę i ugotowany bób przełóż do blendera i zmiksuj. Następnie przełóż masę do miski. Dodaj posiekaną natkę pietruszki, cebulę pokrojoną w kostkę, chili pieprz cayenne mielony, czosnek przeciśnięty przez praskę i proszek do pieczenia. Dopraw kminem rzymskim, rozgniecioną w moździerzu kolendrą i solą. Dodaj sezam, wymieszaj masę i uformuj z niej kotleciki.



Krok 2

Do rozkrojonej pity włóż mozzarellę. Podpiecz chlebek na patelni grillowej. W tym czasie usmaż partiami falafele na głębokim tłuszczu, przez ok. 3 minuty każdy. Wierzch każdej pity posmaruj dipem śmietanowym i posyp kiełkami. Podawaj od razu wraz z gotowymi falafelami. Smacznego!



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.