W dużej misce namocz ciecierzycę w zimnej wodzie przez minimum 8 godzin. Odcedzoną ciecierzycę i ugotowany bób przełóż do blendera i zmiksuj. Następnie przełóż masę do miski. Dodaj posiekaną natkę pietruszki, cebulę pokrojoną w kostkę, chili pieprz cayenne mielony, czosnek przeciśnięty przez praskę i proszek do pieczenia. Dopraw kminem rzymskim, rozgniecioną w moździerzu kolendrą i solą. Dodaj sezam, wymieszaj masę i uformuj z niej kotleciki.
Do rozkrojonej pity włóż mozzarellę. Podpiecz chlebek na patelni grillowej. W tym czasie usmaż partiami falafele na głębokim tłuszczu, przez ok. 3 minuty każdy. Wierzch każdej pity posmaruj dipem śmietanowym i posyp kiełkami. Podawaj od razu wraz z gotowymi falafelami. Smacznego!
Dodaj komentarz