Pita to okrągły i płaski chleb upieczony z mąki pszennej. Jest on szczególnie popularny w krajach Bliskiego Wschodu. Danie smaczne, sycące.
Osób: 4
Czas: Do 1h
Poziom trudności: Średnie
Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten
Nagrzewamy piekarnik do 180 stopni. Obieramy i kroimy w kostkę słodkie ziemniaki i razem z kukurydzą oraz pokrojoną kapustą dodajemy do wysmarowanego olejem naczynia żaroodpornego. Warzywa pieczemy w piekarniku 45 minut.
Mięso z jagnięciny kroimy w paseczki, mieszamy ze śmietanką Łaciatą i umieszczamy na 20 minut w lodówce, po czym smażymy na patelni, aż mięso będzie brązowe.
Myjemy szpinak, ogórki i cebulę kroimy w plastry. Chleby pita nacinamy z jednej strony, aby wyglądały jak kieszonki. Następnie wkładamy do nich szpinak i ogórki, kapustę, słodkie ziemniaki, kukurydzę oraz cebulę.
Na wierzch dodajemy mięso jagnięce.
Dodaj komentarz