Pita z jagnięciną i dodatkami

Pita to okrągły i płaski chleb upieczony z mąki pszennej. Jest on szczególnie popularny w krajach Bliskiego Wschodu. Danie smaczne, sycące.

Osób: 4

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Średnie

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten

Danie:

Osób: 4

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Średnie

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten


Ocena

3.00/5

Oceń przepis

Ocena

3.00/5

Oceń przepis

Składniki:

  • - 500 g jagnięciny
  • - 5 sztuk chleba pita
  • - garść szpinaku
  • - 2 ogórki
  • - 1 cebula czerwona
  • - 200 g Śmietanki Łaciatej 12%
  • - ¼ białej kapusty
  • - 1 puszka kukurydzy konserwowej
  • - 300 g słodkich ziemniaków,
  • - 3 łyżki oleju

Przygotowanie

Krok 1

Nagrzewamy piekarnik do 180 stopni. Obieramy i kroimy w kostkę słodkie ziemniaki i razem z kukurydzą oraz pokrojoną kapustą dodajemy do wysmarowanego olejem naczynia żaroodpornego. Warzywa pieczemy w piekarniku 45 minut.



Krok 2

Mięso z jagnięciny kroimy w paseczki, mieszamy ze śmietanką Łaciatą i umieszczamy na 20 minut w lodówce, po czym smażymy na patelni, aż mięso będzie brązowe.



Krok 3

Myjemy szpinak, ogórki i cebulę kroimy w plastry. Chleby pita nacinamy z jednej strony, aby wyglądały jak kieszonki. Następnie wkładamy do nich szpinak i ogórki, kapustę, słodkie ziemniaki, kukurydzę oraz cebulę.



Krok 4

Na wierzch dodajemy mięso jagnięce.



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.