Do miski przesiać mąkę, dodać pokruszone drożdże i cukier. Mleko podgrzać, wymieszać z wodą gazowaną, połączyć z mąką. Dodać rozpuszczone przestudzone masło i sól. Wszystko razem dokładnie wyrobić. Przykryć ściereczką i odłożyć w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Na rozgrzanej oliwie zeszklić pokrojoną cebulę. Wsypać posiekane pieczarki i smażyć do odparowania płynu. Doprawić do smaku solą i pieprzem, wymieszać. Wyrośnięte ciasto wyłożyć na posypaną mąką stolnicę, rozwałkować i wykrawać dość duże krążki. Ułożyć na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce. Pozostawić aby podrosły. Następnie na każdy krążek włożyć porcję pieczarek i przykryć plasterkiem sera. Wstawić do nagrzanego do 200 stopni piekarnika i piec około 15-18 minut.
Osób: 4
Czas: Do 1h
Poziom trudności: Łatwe
Wegetariańskie
Do miski przesiać mąkę, dodać pokruszone drożdże i cukier. Mleko podgrzać, wymieszać z wodą gazowaną, połączyć z mąką. Dodać rozpuszczone przestudzone masło i sól. Wszystko razem dokładnie wyrobić. Przykryć ściereczką i odłożyć w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Na rozgrzanej oliwie zeszklić pokrojoną cebulę, wsypać posiekane pieczarki i smażyć do odparowania płynu. Doprawić do smaku solą i pieprzem, wymieszać.
Wyrośnięte ciasto wyłożyć na posypaną mąką stolnicę, rozwałkować i wykrawać dość duże krążki. Ułożyć na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce. Pozostawić, aby podrosły.
Następnie na każdy krążek włożyć porcję pieczarek i przykryć plasterkiem sera. Wstawić do nagrzanego do 200 stopni piekarnika i piec około 15-18 minut.
Dodaj komentarz