Pizza a'la zapiekanki

Autor:

Śnieżynka

Do miski przesiać mąkę, dodać pokruszone drożdże i cukier. Mleko podgrzać, wymieszać z wodą gazowaną, połączyć z mąką. Dodać rozpuszczone przestudzone masło i sól. Wszystko razem dokładnie wyrobić. Przykryć ściereczką i odłożyć w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Na rozgrzanej oliwie zeszklić pokrojoną cebulę. Wsypać posiekane pieczarki i smażyć do odparowania płynu. Doprawić do smaku solą i pieprzem, wymieszać. Wyrośnięte ciasto wyłożyć na posypaną mąką stolnicę, rozwałkować i wykrawać dość duże krążki. Ułożyć na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce. Pozostawić aby podrosły. Następnie na każdy krążek włożyć porcję pieczarek i przykryć plasterkiem sera. Wstawić do nagrzanego do 200 stopni piekarnika i piec około 15-18 minut.

Osób: 4

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Łatwe

Wegetariańskie

Danie:

Osób: 4

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Łatwe

Wegetariańskie


Ocena

3.00/5

Oceń przepis

Ocena

3.00/5

Oceń przepis

Ciasto:

  • 2 szkl. mąki pszennej
  • 1/2 szkl. wody gazowanej
  • 1/2 szkl. mleka Łaciate
  • 3 dag drożdży
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1 łyżeczka soli
  • 3 łyżki masła Łaciate

Dodatkowo:

  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 40-50 dag pieczarek
  • 10 dag sera salami pomidorowego
  • Sól
  • Pieprz

Przygotowanie

Krok 1

Do miski przesiać mąkę, dodać pokruszone drożdże i cukier. Mleko podgrzać, wymieszać z wodą gazowaną, połączyć z mąką. Dodać rozpuszczone przestudzone masło i sól. Wszystko razem dokładnie wyrobić. Przykryć ściereczką i odłożyć w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.



Krok 2

Na rozgrzanej oliwie zeszklić pokrojoną cebulę, wsypać posiekane pieczarki i smażyć do odparowania płynu. Doprawić do smaku solą i pieprzem, wymieszać.



Krok 3

Wyrośnięte ciasto wyłożyć na posypaną mąką stolnicę, rozwałkować i wykrawać dość duże krążki. Ułożyć na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce. Pozostawić, aby podrosły.



Krok 4

Następnie na każdy krążek włożyć porcję pieczarek i przykryć plasterkiem sera. Wstawić do nagrzanego do 200 stopni piekarnika i piec około 15-18 minut.



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.