Pizza bianca to pizza bez pomidorowego sosu. Do tego rodzaju pizzy używamy prostych składników. Mozzarella, szynka i por przełamią delikatny smak pizzy i nadadzą jej charakteru.
Osób: 6
Czas: Powyżej 1h
Poziom trudności: Łatwe
Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten
Drożdże roztapiamy w ciepłej wodzie.
Do miski wrzucamy pozostałe składniki, powoli łączymy je z przygotowanym rozczynem drożdży.
Wyrabiamy rękoma ciasto przez kilkanaście minut. Po uzyskaniu jednolitej masy, odstawiamy w ciepłe miejsce na 1 godzinę. Gdy ciasto podwoi swoją objętość, jest gotowe do wypieczenia.
Z ciasta formujemy pożądany kształt placka i wykładamy na blaszę. Ciasto smarujemy oliwą. Na tak przygotowanym placku układamy plasterki mozzarelli oraz szynki.
Wstawiamy do nagrzanego do 230°C piekarnika na 17 minut. Po wyjęciu z pieca posypujemy drobno pokrojonym porem.
Podajemy wraz z oliwą z oliwek extra virgin.
Dodaj komentarz