Pizza Bianca z mozzarellą, szynką i porem

Pizza bianca to pizza bez pomidorowego sosu. Do tego rodzaju pizzy używamy prostych składników. Mozzarella, szynka i por przełamią delikatny smak pizzy i nadadzą jej charakteru.

Osób: 6

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten

Danie:

Osób: 6

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten


Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Ciasto:

  • 200 g mąki pszennej jasnej
  • 100 g mąki pszennej chlebowej
  • 30 ml oliwy
  • 170 g wody
  • 1 łyżeczka soli
  • 7 g drożdży suchych

Dodatki:

  • 200 g Mozzarelli Mlekpol w kostce
  • 6 plasterków szynki
  • 1 por
  • oliwa z oliwek

Przygotowanie

Krok 1

Drożdże roztapiamy w ciepłej wodzie.



Krok 2

Do miski wrzucamy pozostałe składniki, powoli łączymy je z przygotowanym rozczynem drożdży.



Krok 3

Wyrabiamy rękoma ciasto przez kilkanaście minut. Po uzyskaniu jednolitej masy, odstawiamy w ciepłe miejsce na 1 godzinę. Gdy ciasto podwoi swoją objętość, jest gotowe do wypieczenia.



Krok 4

Z ciasta formujemy pożądany kształt placka i wykładamy na blaszę. Ciasto smarujemy oliwą. Na tak przygotowanym placku układamy plasterki mozzarelli oraz szynki.



Krok 5

Wstawiamy do nagrzanego do 230°C piekarnika na 17 minut. Po wyjęciu z pieca posypujemy drobno pokrojonym porem.



Wskazówki

Podajemy wraz z oliwą z oliwek extra virgin.

Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.