Pizza z dużą ilością warzyw. Polecana dla osób nie jedzących mięsa. Idealna na kolację, lunch lub spotkanie ze znajomymi. Łatwa w przygotowaniu i o ciekawym smaku.
Osób: 6
Czas: Powyżej 1h
Poziom trudności: Średnie
Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten
Wegetariańskie
Świeże drożdże rozpuszczamy w pół szklanki ciepłej wodzie, dodajemy łyżkę mąki oraz łyżeczkę cukru. Pozostałe składniki na ciasto wrzucamy do naczynia. Mieszamy, a następnie zagniatamy ciasto, aż stanie się miękkie i elastyczne. Gotowe ciasto przykrywamy wilgotną lnianą szmatką i odkładamy na 1 godzinę w ciepłe miejsce.
Wyciśnięty przez praskę czosnek, obsmażamy na patelni z olejem. Następnie dodajemy pomidory oraz przyprawy. Gotujemy na małym ogniu około 40 minut, aby sos zgęstniał. Na koniec całość blendujemy.
Rozgrzewamy piekarnik do 180°C.
Z ¼ części ciasta formujemy pizzę około 30 cm średnicy, smarujemy wierzch cienko oliwą i nakładamy ¼ część przygotowanego sosu.
Brokuł i kalafior rozdzielamy na mniejsze części. Paprykę kroimy drobno w kosteczki. Pieczarki i pomidor kroimy w cienkie plasterki. Fasolkę kroimy na mniejsze kawałki.
Na przygotowanej pizzy rozkładamy równomiernie plasterki mozzarelli. Następnie układamy warzywa według własnej preferencji. Całość posypujemy startą mozzarellą.
Pieczemy około 30-40 minut
Podane składniki na ciasto i sos wystarczą na 4 pizze o średnicy 30cm.
Dodaj komentarz