Pizza Vegetarian

Pizza z dużą ilością warzyw. Polecana dla osób nie jedzących mięsa. Idealna na kolację, lunch lub spotkanie ze znajomymi. Łatwa w przygotowaniu i o ciekawym smaku.

Osób: 6

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Średnie

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten

Wegetariańskie

Danie:

Osób: 6

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Średnie

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten

Wegetariańskie


Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Ciasto:

  • 600 g mąki
  • 365 ml wody
  • 24 g drożdży świeżych
  • 1 i 1/2 łyżki oliwy
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka cukru

Sos pomidorowy:

  • puszka pomidorów 400 g
  • 1 łyżka oliwy
  • 1 mały ząbek czosnku
  • 1 łyżeczka oregano
  • 1/2 łyżeczki soli

Dodatki:

  • 4 mozzarelle (kulki)
  • 1 opakowanie startej mozzarelli
  • 20 g pieczarek
  • 100 g fasolki szparagowej (zielonej)
  • brokuł
  • kalafior
  • 1 papryka czerwona
  • 1 papryka żółta
  • 1 pomidor

Przygotowanie

Krok 1

Świeże drożdże rozpuszczamy w pół szklanki ciepłej wodzie, dodajemy łyżkę mąki oraz łyżeczkę cukru. Pozostałe składniki na ciasto wrzucamy do naczynia. Mieszamy, a następnie zagniatamy ciasto, aż stanie się miękkie i elastyczne. Gotowe ciasto przykrywamy wilgotną lnianą szmatką i odkładamy na 1 godzinę w ciepłe miejsce.



Krok 2

Wyciśnięty przez praskę czosnek, obsmażamy na patelni z olejem. Następnie dodajemy pomidory oraz przyprawy. Gotujemy na małym ogniu około 40 minut, aby sos zgęstniał. Na koniec całość blendujemy.



Krok 3

Rozgrzewamy piekarnik do 180°C.



Krok 4

Z ¼ części ciasta formujemy pizzę około 30 cm średnicy, smarujemy wierzch cienko oliwą i nakładamy ¼ część przygotowanego sosu.



Krok 5

Brokuł i kalafior rozdzielamy na mniejsze części. Paprykę kroimy drobno w kosteczki. Pieczarki i pomidor kroimy w cienkie plasterki. Fasolkę kroimy na mniejsze kawałki.



Krok 6

Na przygotowanej pizzy rozkładamy równomiernie plasterki mozzarelli. Następnie układamy warzywa według własnej preferencji. Całość posypujemy startą mozzarellą.



Krok 7

Pieczemy około 30-40 minut



Wskazówki

Podane składniki na ciasto i sos wystarczą na 4 pizze o średnicy 30cm.

Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.