Pizza z czekoladą

Osób: 4

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Łatwe

Danie:

Osób: 4

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Łatwe


Ocena

-/5

Oceń przepis

Ocena

-/5

Oceń przepis

Ciasto:

  • 450 g mąki pszennej
  • 7 g suchych drożdży
  • 2 szczypty soli
  • 50 ml oliwy z oliwek
  • 250 ml ciepłej wody

Sos:

  • 100 ml śmietanki UHT Łaciata 30%
  • 1 tabliczka czekolady mlecznej
  • 1 tabliczka czekolady deseroweja

Dodatki:

  • żelki, maliny, truskawki, banany, pistacje, orzeszki w czekoladzie, czekolada mleczna lub biała, wafelki, ciasteczka

Przygotowanie

Krok 1

Suche składniki ciasta połącz w misce, a następnie dodaj do nich mokre składniki. Zagnieć ciasto. W razie potrzeby, stopniowo dolewaj niewielką ilości wody. Wyrabiaj ciasto na desce oprószonej mąką. Wyrobione ciasto przełóż do miski i wstaw do lodówki na 30 minut.



Krok 2

Śmietankę zagotuj w rondelku. Dodaj pokruszone czekolady i mieszaj, aż się rozpuszczą. Gotowy sos przelej do miseczki i odstaw do ostygnięcia.



Krok 3

Schłodzone ciasto rozwałkuj na blacie posypanym mąką i przełóż na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Za pomocą widelca zrób dziurki na powierzchni placka. Tak przygotowany spód piecz ok. 12-14 minut w temperaturze 200°C.



Krok 4

Na upieczonym spodzie rozprowadź warstwę sosu czekoladowego i ułóż wybrane dodatki.



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.