Pizza z kukurydzą i groszkiem

Proste dodatki nadadzą daniu ciekawy smak. Pizza idealna na lunch lub kolację. Wersja wegetariańska.

Osób: 6

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Średnie

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten

Wegetariańskie

Danie:

Osób: 6

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Średnie

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten

Wegetariańskie


Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Ciasto:

  • 21 g drożdży
  • 1/2 łyżeczki cukru
  • 300 g mąki pszennej
  • 1/4 łyżeczki soli
  • 4 łyżki oliwy z oliwek
  • mąka do podsypywania
  • 150 ml ciepłej wody

Dodatki:

  • sos pomidorowy
  • 10 dag pieczarek
  • ½ puszki kukurydzy
  • ½ puszki zielonego groszku
  • ¼ słoiczka kapar
  • 15 czarnych oliwek

Przygotowanie

Krok 1

Drożdże rozpuszczamy z cukrem w ciepłej wodzie. Odstawiamy na 10 minut. Z mąki, soli, oliwy i rozrobionych drożdży zagniatamy gładkie ciasto. Ciasto odstawiamy pod przykryciem w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na 1 godzinę.



Krok 2

Nastawiamy piekarnik na 225 stopni C. Z ciasta formujemy dwie pizze o około 30 cm średnicy, smarujemy wierzch cienko oliwą i nakładamy sos pomidorowy.



Krok 3

Pieczarki i oliwki kroimy w plasterki. Na wierzchu każdej pizzy rozkładamy plasterki pieczarek, oliwek, posypujemy kukurydzą, groszkiem i kaparami.



Krok 4

Pieczemy w rozgrzanym piekarniku przez 18 minut.



Wyślij przepis

Zobacz także

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.