Pizza z patelni z włoską przyprawą

Danie: Obiad

Osób: 4

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten

Danie: Obiad

Osób: 4

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten


Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Ciasto:

  • 2 szkl. mąki pszennej
  • 200 ml wody letniej
  • 1 łyżeczka soli
  • 2 dag świeżych drożdży
  • 1 łyżeczka przyprawy włoskiej
  • 2 łyżki oleju

Dodatki:

  • 5 dag boczku wędzonego
  • 5 dag pora
  • 15-20 dag pieczarek
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 10 dag żółtego sera
  • Sól, pieprz do smaku

Przygotowanie

Krok 1

Drożdże pokruszyć, wymieszać z cukrem, rozpuścić, dodać 2-3 łyżki ciepłej wody, 2 łyżki mąki, zamieszać, przykryć ściereczką, odłożyć w ciepłe miejsce na 10-15 minut. Pozostałą mąkę wsypać do drugiej miski, dodać resztę wody, spieniony rozczyn i wyrabiać około 5-6 minut. Odłożyć do wyrośnięcia.





Krok 2

Następnie dodać sól, przyprawą włoską do pizzy, olej i wyrabiać do momentu, aż ciasto będzie odchodziło od miski.





Krok 3

Na rozgrzanym oleju podsmażyć pokrojony w słupki boczek i por. Dodać posiekane pieczarki, smażyć do odparowania, połączyć z koncentratem, wymieszać, doprawić do smaku solą i pieprzem.





Krok 4

Ciasto podzielić na 2-3 kawałki w zależności od wielkości patelni. Dno patelni wyłożyć papierem do pieczenia, włożyć rozwałkowany kawałek ciasta.





Krok 5

Wyłożyć porcję przygotowanego farszu, posypać żółtym serem.





Krok 6

Piec pod przykryciem około 20 minut na największym palniku i na najmniejszym ogniu.





Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.