Ciasto:

  • 250 g mąki
  • 150 ml ciepłej wody
  • 7 g drożdży suchych
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 1/3 łyżeczki soli

Dodatki:

  • sos pomidorowy
  • 1 łyżeczka oregano
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • 150 g sera mozzarella
  • 4 plastry szynki parmeńskiej
  • garść świeżego szpinaku

Opcjonalnie:

  • oliwa z oliwek

Przygotowanie

Krok 1

W pierwszej kolejności robimy ciasto. Jest to najbardziej czasochłonna część, gdyż musimy czekać aż ciasto wyrośnie. Wszystkie składniki przeznaczone na ciasto wrzucamy do miski i mieszamy łyżką. Następnie ugniatamy ciasto rękoma i po uzyskaniu sprężystego, jednolitego ciasta odstawimy w ciepłe miejsce na 30-60 minut.



Krok 2

Nastawiamy piekarnik na 250 stopni C. Sos pomidorowy mieszamy razem z oregano.



Krok 3

Gdy ciasto wyrośnie formujemy kształt koła. Smarujemy całość ciasta najpierw oliwą z oliwek, następnie przygotowanym sosem. Na koniec rozkładamy startą mozzarellę.



Krok 4

Pieczemy przez 10 minut.



Krok 5

Po upieczeniu rozkładamy na pizzy pokrojoną na mniejsze kawałki szynkę parmeńską oraz świeże listki szpinaku.



Wskazówki

Pizzę podajemy wraz z aromatycznymi oliwami z oliwek.

Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.