Pizza z truskawkami

Pizza w wersji na słodko. Polecana jako przystawka. Idealny wybór na przyjęcia urodzinowe i różne okoliczności. Zadowoli najmłodszych gości.

Danie: Podwieczorek

Osób: 6

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Średnie

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Truskawki

Ze śmietanką

Danie: Podwieczorek

Osób: 6

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Średnie

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Truskawki

Ze śmietanką


Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Ciasto:

  • 1 i 3/4 szklanki mąki pszennej
  • 0,5 łyżki oliwy
  • 1 łyżeczka soli
  • 3/4 szklanki ciepłej wody
  • 12,5 g drożdży
  • szczypta cukru

Dodatki:

  • 200-300 g truskawek
  • 1 mleczna czekolada (100 g)
  • 1 biała czekolada (100 g)
  • 2 łyżki Śmietanki Łaciatej 36%

Przygotowanie

Krok 1

Rozpuścić w ciepłej wodzie drożdże i cukier. Następnie dodać 2 łyżki mąki. Pozostawić przygotowany rozczyn na 15 minut. Połączyć mąkę, przygotowany rozczyn, oliwę, wodę oraz sól. Zagniatać ciasto przez kilka minut. Przygotowane ciasto przykryć lnianą ściereczką i odłożyć w ciepłe miejsce na 1,5 godziny.



Krok 2

Nastawiamy piekarnik na 220 stopni C. Truskawki myjemy i kroimy na połowę. Czekolady ścieramy na tarce.



Krok 3

Z wyrośniętego ciasta formujemy kształt koła. Bardzo ważne, aby pamiętać o uformowaniu wysokich brzegów ciasta.



Krok 4

Pieczemy około 15 minut (1 minutę przed końcem pieczenia ciasto pokrywamy startą białą czekoladą, aby się rozpuściła).



Krok 5

Truskawki myjemy, usuwamy szypułki i kroimy w plasterki. Gdy pizza ostygnie posypujemy ją startą mleczną czekoladą oraz przyozdabiamy truskawkami. Na koniec dekorujemy Śmietanką Łaciatą.



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.