Pizza z warzywami

Autor:

Śnieżynka

Drożdże substrat wsypać do miski, wymieszać z mlekiem, cukrem i pszenną mąką. Przykryć i pozostawić w ciepłym miejscu na 15 minut. Następnie wsypać mąkę kukurydzianą i mąkę pełnoziarnistą. Dodać sól, oliwę, wyrobić ciasto, pozostawić na 15 minut. Wyrośnięte wyłożyć na posypaną mąką stolnicę, uformować krążek i ułożyć na przygotowanej blaszce, pozostawić na 10 minut. Cebulę posiekać, zeszklić na oliwie, dodać rozmrożoną dynię, podsmażyć. Wsypać posiekane pieczarki, dusić 3-4 minuty. Połączyć z ketchupem, doprawić do smaku solą i pieprzem, wymieszać, wyłożyć na ciasto. Ułożyć ugotowaną, pokrojoną fasolkę, oprószyć suszonym oregano, posypać pokrojonym w kostkę żółtym serem. Włożyć do nagrzanego do 200 stopni piekarnika i piec około 15 minut.

Osób: 6

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Łatwe

Wegetariańskie

Danie:

Osób: 6

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Łatwe

Wegetariańskie


Ocena

3.00/5

Oceń przepis

Ocena

3.00/5

Oceń przepis

Ciasto:

  • 1/2 szkl. mąki pszennej
  • 1/2 sakl. mąki kukurydzianej
  • 1/2 szkl. mąki pełnoziarnistej pszennej
  • 4 g drożdży substrat
  • 1/3 łyżeczki soli
  • 1/2 łyżeczki cukru
  • 2 łyżki oliwy
  • 2/3 szkl. ciepłego mleka Łaciate

Dodatkowo:

  • 1 ząbek czosnku
  • 1/2 cebuli
  • 1 łyżka oliwy
  • 10 dag dyni mrożonej
  • 15 dag pieczarek
  • 2 łyżki ketchupu z ziołami
  • 5 dag fasolki szparagowej
  • 2 łyżeczki oregano
  • Sól
  • Pieprz
  • 7-8 dag żółtego sera

Przygotowanie

Krok 1

Drożdże substrat wsypać do miski, wymieszać z mlekiem, cukrem i pszenną mąką. Przykryć i pozostawić w ciepłym miejscu na 15 minut.



Krok 2

Następnie wsypać mąkę kukurydzianą i mąkę pełnoziarnistą. Dodać sól, oliwę, wyrobić ciasto, pozostawić na 15 minut.



Krok 3

Wyrośnięte wyłożyć na posypaną mąką stolnicę, uformować krążek i ułożyć na przygotowanej blaszce, pozostawić na 10 minut.



Krok 4

Cebulę posiekać, zeszklić na oliwie, dodać rozmrożoną dynię, podsmażyć.



Krok 5

Wsypać posiekane pieczarki, dusić 3-4 minuty.



Krok 6

Połączyć z ketchupem, doprawić do smaku solą i pieprzem, wymieszać, wyłożyć na ciasto.



Krok 7

Ułożyć ugotowaną, pokrojoną fasolkę, oprószyć suszonym oregano, posypać pokrojonym w kostkę żółtym serem. Włożyć do nagrzanego do 200 stopni piekarnika i piec około 15 minut.



Wskazówki

Pizzę podawać z sosem czosnkowym lub ketchupem.

Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.