Pizza z wędzonym łososiem i rukolą

Pizza z łososiem ma wyjątkowy smak. Świeża rukola, ricotta i parmezan nadają włoski klimat. Idealne na spotkanie ze znajomymi i romantyczna kolację.

Osób: 6

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Średnie

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten

Danie:

Osób: 6

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Średnie

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten


Ocena

4.00/5

Oceń przepis

Ocena

4.00/5

Oceń przepis

Ciasto:

  • 250 g szklanki mąki pszennej
  • 150 ml ciepłej wody
  • dwie łyżki oliwy z oliwek
  • 4 g drożdży w proszku
  • pół łyżeczki soli
  • pół łyżeczki cukru

Dodatki:

  • sos pomidorowy
  • 1 kulka mozzarelli
  • 6 plasterków wędzonego łososia
  • 10 pomidorków koktajlowych
  • garść rukoli
  • 10 dag parmezanu
  • 10 dag ricotty
  • oliwa z oliwek z dodatkiem czosnku

Przygotowanie

Krok 1

W dużej misce mieszamy drożdże razem z mąką. Następnie dodajemy sól, cukier i olej. Po dokładnym wymieszaniu dodajemy stopniowo wodę. Ugniatamy na jednolite ciasto.



Krok 2

Uformowane ciasto, przykrywam lnianym ręcznikiem i odstawiam w ciepłe miejsce na pół godziny.



Krok 3

Z wyrośniętego ciasta forujemy placek w kształcie koła. Wierzch smarujemy oliwą z oliwek oraz sosem pomidorowym. Na całości układamy pokrojoną w plastry mozzarellę.



Krok 4

Pieczemy 20-25 minut w temperaturze 220 stopni C.



Krok 5

Po wyjęciu pizzy z pieca, układamy na niej ćwiartki pomidorków koktajlowych, plasterki łososia i kawałki ricotty. Całość posypujemy świeżą rukolą i startym parmezanem.



Wskazówki

Gotową pizzę podajemy w towarzystwie aromatycznej oliwy z oliwek.

Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.