Pizza z łososiem ma wyjątkowy smak. Świeża rukola, ricotta i parmezan nadają włoski klimat. Idealne na spotkanie ze znajomymi i romantyczna kolację.
Osób: 6
Czas: Powyżej 1h
Poziom trudności: Średnie
Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten
W dużej misce mieszamy drożdże razem z mąką. Następnie dodajemy sól, cukier i olej. Po dokładnym wymieszaniu dodajemy stopniowo wodę. Ugniatamy na jednolite ciasto.
Uformowane ciasto, przykrywam lnianym ręcznikiem i odstawiam w ciepłe miejsce na pół godziny.
Z wyrośniętego ciasta forujemy placek w kształcie koła. Wierzch smarujemy oliwą z oliwek oraz sosem pomidorowym. Na całości układamy pokrojoną w plastry mozzarellę.
Pieczemy 20-25 minut w temperaturze 220 stopni C.
Po wyjęciu pizzy z pieca, układamy na niej ćwiartki pomidorków koktajlowych, plasterki łososia i kawałki ricotty. Całość posypujemy świeżą rukolą i startym parmezanem.
Gotową pizzę podajemy w towarzystwie aromatycznej oliwy z oliwek.
Dodaj komentarz