Pizza z ziemniaków

Osób: 4

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Średnie

Danie:

Osób: 4

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Średnie


Ocena

-/5

Oceń przepis

Ocena

-/5

Oceń przepis

Składniki

  • ciasto:
  • 3/4 kg ziemniaków nie rozpadających się podczas gotowania
  • 1 jajko
  • 1 łyżka masła
  • 5 dag startego żółtego sera
  • 2 czubate łyżki pszennej mąki
  • pół pęczka natki pietruszki
  • spora szczypta świeżo zmielonej gałki muszkatołowej
  • sól
  • świeżo zmielony czarny pieprz
  • nadzienie:
  • 3/4 kg pieczarek
  • 2 spore cebule
  • 5 łyżek oleju
  • sól
  • świeżo zmielony czarny pieprz
  • do posypania:
  • 10 dag startego żółtego sera

Przygotowanie

Krok 1

Pieczarki obierz, odkrój końcówki, pokrój na niezbyt cienkie (1/2-1 cm) plasterki. Obraną cebulę pokrój na grube piórka. Natkę drobno posiekaj.



Krok 2

Ziemniaki obierz, opłucz, pokrój na kostkę o boku około 2 cm, zalej zimną wodą, lekko posól, postaw na ogniu i gotuj do średniej miękkości.
Kiedy ziemniaki się gotują, rozgrzej olej, dodaj cebulę, lekko posól i smaż na dużym ogniu cały czas mieszając przez minutę. Dodaj pieczarki i często mieszając smaż na dużym ogniu przez 3-4 minuty, aż pieczarki zaczną być miejscami wyraźnie brązowe. Nie zmniejszaj ognia - pieczarki nie powinny gotować się we własnym sosie. Dopraw solą i pieprzem. Odstaw na bok.



Krok 3

Ugotowane ziemniaki odcedź dokładnie, odstaw na kilka minut do przestudzenia.



Krok 4

Formę do pizzy wysmaruj masłem (możesz też użyć zwykłej formy do pieczenia z niskim lub wysokim rantem).
Do ziemniaków dodaj jajko, mąkę, sól i pieprz, natkę oraz świeżo startą gałkę. Rozgnieć i dokładnie wymieszaj. Dodaj starty żółty ser i dokładnie wymieszaj.
Przełóż masę ziemniaczaną do formy - wyrównaj, zrób dużo widelcem dużo dziurek.



Krok 5

Wstaw do piekarnika nagrzanego do 220 stopni i zapiekaj przez około 15 minut, aż placek ładnie się przyrumieni na brzegach.



6.

Wyjmij z piekarnika, rózłóż na pizzy pieczarki z cebulę, posyp je serem. Wstaw ponownie do piekarnika i zapiekaj przez 5-7 minut, aż ser zacznie się przypiekać, a pieczarki na brzegach zaczną być chrupkie.
Pizzę podawaj goracą w towarzystwie dużej miski pełnej sałaty z sosem vinegret.



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.