Placek po węgiersku

Osób: 2

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Średnie

Danie:

Osób: 2

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Średnie


Ocena

-/5

Oceń przepis

Ocena

-/5

Oceń przepis

Składniki

  • 450g mięsa wieprzowego gulaszowego
  • przyprawa do gulaszu
  • mała czerwona papryka
  • 4 pieczarki
  • łyżeczka koncentratu pomidorowego
  • niecały kilogram ziemniaków
  • 1 jajko
  • sól
  • pieprz
  • olej do smażenia

Przygotowanie

Krok 1

Gulasz: Rozgrzej piekarnik do 180 stopni. Mięso umyj i pokrój w drobną kostkę. Paprykę umyj, pozbądź się pestek i białych elementów. Pokrój w kostkę. Pieczarki również umyj i pokrój w plasterki. Wszystko wrzuć do woreczka i wymieszaj.



Krok 2

W wysokim naczyniu odmierz 200ml wody. Dodaj przyprawę do gulaszu wraz z koncentratem pomidorowym. Dobrze wymieszaj i wlej do woreczka z mięsem i warzywami. Woreczek umieść w naczyniu żaroodpornym. Włóż całość do rozgrzanego piekarnika i smaż przez 90 minut.



Krok 3

Placki ziemniaczane: Ziemniaki obierz i umyj. Cebulę obierz. Zetrzyj wszystko na tarce. Dodaj jajko i 3 duże łyżki mąki. Dopraw solą i pieprzem. Mieszaj do uzyskania gładkiej masy. Smaż małe placki na rozgrzanej patelni, przez 3-4 minuty z każdej strony do uzyskania złotego koloru.



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.