Gulasz: Rozgrzej piekarnik do 180 stopni. Mięso umyj i pokrój w drobną kostkę. Paprykę umyj, pozbądź się pestek i białych elementów. Pokrój w kostkę. Pieczarki również umyj i pokrój w plasterki. Wszystko wrzuć do woreczka i wymieszaj.
W wysokim naczyniu odmierz 200ml wody. Dodaj przyprawę do gulaszu wraz z koncentratem pomidorowym. Dobrze wymieszaj i wlej do woreczka z mięsem i warzywami. Woreczek umieść w naczyniu żaroodpornym. Włóż całość do rozgrzanego piekarnika i smaż przez 90 minut.
Placki ziemniaczane: Ziemniaki obierz i umyj. Cebulę obierz. Zetrzyj wszystko na tarce. Dodaj jajko i 3 duże łyżki mąki. Dopraw solą i pieprzem. Mieszaj do uzyskania gładkiej masy. Smaż małe placki na rozgrzanej patelni, przez 3-4 minuty z każdej strony do uzyskania złotego koloru.
Dodaj komentarz