placki kukurydziane

Osób: 1

Czas: Do 30 min

Poziom trudności: Łatwe

Danie:

Osób: 1

Czas: Do 30 min

Poziom trudności: Łatwe


Ocena

-/5

Oceń przepis

Ocena

-/5

Oceń przepis

składniki

  • kolby kukurydzy (ugotowane lub świeże) – 2 szt.
  • groszek konserwowy – 100 g
  • skórka starta z 1 cytryny
  • jajka – 2 szt.
  • czosnek – 1 ząbek
  • mąka pszenna razowa – 4 łyżki
  • sól morska – do smaku
  • pieprz – do smaku
  • oliwa z oliwek – 3 łyżki

Przygotowanie

Krok 1

Jeśli używamy świeżych kolb kukurydzy, gotujemy je w osolonej i osłodzonej wodzie przez ok. 10-15 minut.



Krok 2

Ziarna kukurydzy odcinamy od kolb, łączymy w misce z groszkiem i rozgniatamy widelcem. Dodajemy jajka, czosnek przeciśnięty przez praskę oraz skórkę startą z cytryny. Doprawiamy solą i pieprzem, a następnie dodajemy mąkę i mieszamy masę.



Krok 3

Z gotowej masy formujemy na patelni owalne placuszki i smażymy je na rozgrzanej oliwie po 3-4 minuty z każdej strony.

Gotowe placuszki przekładamy na papierowy ręcznik, by wchłonął nadmiar tłuszczu.



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.