Placki serowe z musem truskawkowym

Pyszne i puszyste placuszki serowe z dodatkiem musu truskawkowego to pomysł na śniadanie dla całej rodziny. Są proste i szybkie w przygotowaniu.

Danie: Śniadanie

Osób: 2

Czas: Do 15 min

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Gluten, Jajko kurze, Truskawki

Ze śmietanką

Danie: Śniadanie

Osób: 2

Czas: Do 15 min

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Gluten, Jajko kurze, Truskawki

Ze śmietanką


Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Składniki

  • - 300 g twarogu półtłustego (zmielonego)
  • - 3 łyżki mąki pszennej
  • - 2 jajka (żółtka)
  • - 1 opakowanie cukru waniliowego małego
  • - 1 łyżka cukru pudru
  • - ¼ łyżeczki proszku do pieczenia
  • - 100 ml oleju
  • - Śmietanka Łaciata 30% (schłodzona)
  • - 250 g świeżych truskawek
  • - 2 łyżeczki cukru
  • - 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej

Przygotowanie

Krok 1

Przygotowujemy mus truskawkowy. Truskawki płuczemy i usuwamy szypułki. Następnie truskawki miksujemy blenderem, przekładamy do garnka. Ustawiamy garnek na małym gazie. Zagotowujemy dodajemy cukier. Do szklanki wlewamy kilka łyżek musu i wsypujemy mąkę ziemniaczaną. Dobrze mieszamy, aby nie było grudek. Wlewamy do musu i zagotowujemy. Odstawiamy z ognia.



Krok 2

Do miski wkładamy twaróg, mąkę, 2 żółtka, cukier waniliowy, cukier puder, proszek do pieczenia. Wszystko razem mieszamy.



Krok 3

Rozgrzewamy patelnię z olejem. Smażymy placuszki o średnicy ok 6 cm. Smażymy z każdej strony ok 2 minuty, aby miały złoty kolor.



Krok 4

Schłodzoną śmietankę Łaciatą ubijamy na sztywno. Placuszki podajemy z musem truskawkowym i ubitą śmietanką Łaciatą.



Wskazówki

Śmietanka musi być schłodzona, aby się ubiła.

Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.