Pyszne i puszyste placuszki serowe z dodatkiem musu truskawkowego to pomysł na śniadanie dla całej rodziny. Są proste i szybkie w przygotowaniu.
Danie: Śniadanie
Osób: 2
Czas: Do 15 min
Poziom trudności: Łatwe
Alergeny: Gluten, Jajko kurze, Truskawki
Ze śmietanką
Przygotowujemy mus truskawkowy. Truskawki płuczemy i usuwamy szypułki. Następnie truskawki miksujemy blenderem, przekładamy do garnka. Ustawiamy garnek na małym gazie. Zagotowujemy dodajemy cukier. Do szklanki wlewamy kilka łyżek musu i wsypujemy mąkę ziemniaczaną. Dobrze mieszamy, aby nie było grudek. Wlewamy do musu i zagotowujemy. Odstawiamy z ognia.
Do miski wkładamy twaróg, mąkę, 2 żółtka, cukier waniliowy, cukier puder, proszek do pieczenia. Wszystko razem mieszamy.
Rozgrzewamy patelnię z olejem. Smażymy placuszki o średnicy ok 6 cm. Smażymy z każdej strony ok 2 minuty, aby miały złoty kolor.
Schłodzoną śmietankę Łaciatą ubijamy na sztywno. Placuszki podajemy z musem truskawkowym i ubitą śmietanką Łaciatą.
Śmietanka musi być schłodzona, aby się ubiła.
Dodaj komentarz