Ziemniaki obrać, umyć i zetrzeć na drobnych oczkach tarki. Przełożyć na sito i osączyć z nadmiaru płynu. Cebulę i czosnek obrać i również zetrzeć na małych oczkach tarki. Na drobno zetrzeć też wcześniej oczyszczoną dynię. Do miski przełożyć wszystkie składniki i dokładnie wymieszać. Doprawić do smaku solą, pieprzem i gałką. Na patelni rozgrzać olej. Nabierać łyżką masę ziemniaczano – dyniową i kłaść na tłuszcz formując placki. Proponuję nie za duże, bo takie łatwo się odwraca i smakują najlepiej :) Smażyć na niewielkim ogniu z obu stron na rumiano, po ok. 4 min. z każdej Gotowe placki osuszyć na papierowym ręczniku, Dobrze jest też nagrzać piekarnik do ok. 50 – 70 st. i tam odkładać placki zanim wszystkie zostaną usmażone. Podawać z kleksem kwaśnej śmietany czy po prostu ze szklanką zimnego kefiru.
Dodaj komentarz