Placuszki śniadaniowe

Osób: 4

Czas: Do 30 min

Poziom trudności: Łatwe

Danie:

Osób: 4

Czas: Do 30 min

Poziom trudności: Łatwe


Ocena

-/5

Oceń przepis

Ocena

-/5

Oceń przepis

Składniki

  • 2 szklanki maki
  • 4 łyżeczki cukru
  • szczypta soli
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 1 1/2 szklanki maślanki
  • 1/2 szklanki mleka
  • 2 duże jajka (żółtka oddzielone od białek)
  • 4 łyżki rozpuszczonego masła

Przygotowanie

Krok 1

Masło rozpuścić i trzymać bardzo cieple. Suche składniki dobrze wymieszać w misce.



Krok 2

Maślankę wymieszać z mlekiem w osobnym naczyniu, dodać białka i dobrze wymieszać. Żółtka wlać do malej miseczki i stopniowo, ciągle mieszając wlewać gorące masło - powinna utworzyć się gęsta emulsja, wlać ja do mieszanki mleczno-maslankowej, dobrze wymieszać.



Krok 3

Całość wlać od razu do suchych składników i wymieszać tylko do momentu aż składniki się połączą. Masa może wyglądać na lekko grudkowatą.



Krok 4

Ukladac placuszki wielkości 1/4 szklanki na rozgrzanym tłuszczu i smażyć 2-3 minuty na pierwszej stronie, przewrócić i dosmażyć 1-2 minuty na drugiej. Podawać z syropem klonowym.



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.