Placuszki z morszczuka

Szybka w przygotowaniu potrawa z łatwo dostępnych produktów. Smaczna zarówno na gorąco, jak i na zimno. Ciekawy sposób na podanie ryby.

Osób: 2

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Jajko kurze

Danie:

Osób: 2

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Jajko kurze


Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Składniki:

  • ● 1/2 kg morszczuka (może być mrożony),
  • ● 100 g mąki,
  • ● 2 jajka,
  • ● 150 ml śmietanki Łaciatej 30%,
  • ● 1 łyżka soli,
  • ● 1 łyżka pieprzu,
  • ● 1 łyżka kurkumy,
  • ● 1 opakowanie proszku do pieczenia
  • ● Kilka listków sałaty do dekoracji
  • ● Kilka listków natki pietruszki do dekoracji

Przygotowanie

Krok 1

Rybę rozmrażamy, suszymy i tniemy na małe kawałeczki. Posypujemy lekko solą i pieprzem, odstawiamy na 30 minut.



Krok 2

Jajka i śmietankę Łaciatą mieszamy ze sobą. Dodajemy kurkumę i mąkę z proszkiem do pieczenia. mieszamy ze sobą składniki tak, aby uzyskać ciasto o gęstej konsystencji.



Krok 3

Do przygotowanej masy dodajemy kawałki ryby. Mieszamy ze sobą składniki.



Krok 4

Na patelni rozgrzewamy olej. Nakładamy łyżką porcje rybnego ciasta, formując małe placuszki. Smażymy z obu stron na złoty kolor. Podajemy z listkami sałaty i natką pietruszki.



Wskazówki

Jeśli ciasto przed dodaniem ryby będzie za rzadkie, dodajemy mąkę, jeśli za gęste, dolewamy wody.

Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.