Placuszki z płatków owsianych

Autor:

Śnieżynka

Danie: Śniadanie

Osób: 1

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Jajko kurze

Wegetariańskie

Danie: Śniadanie

Osób: 1

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Jajko kurze

Wegetariańskie


Ocena

3.00/5

Oceń przepis

Ocena

3.00/5

Oceń przepis

Składniki:

  • 20 dag płatków owsianych
  • 1 szkl. mleka Łaciate
  • 2 łyżki mąki
  • 1 łyżka masła Łaciate
  • 2 jajka
  • Szczypta soli
  • Olej do smażenia

Dodatkowo:

  • Cukier puder
  • Sos czekoladowy

Przygotowanie

Krok 1

Płatki owsiane wsypać do rondla, zalać ciepłym mlekiem i pozostawić, aby napęczniały, ugotować, ostudzić.



Krok 2

Następnie dodać mąkę, masło, żółtka, wymieszać.



Krok 3

Białka ze szczyptą soli ubić na sztywną pianę, połączyć z ciastem i delikatnie wymieszać. Łyżką nakładać porcje ciasta na rozgrzany tłuszcz i smażyć z obu stron na złoty kolor. Usmażone placuszki osączyć z nadmiaru tłuszczu na papierowym ręczniku.



Wskazówki

Podawać posypane cukrem pudrem lub oblane sosem czekoladowym.

Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.