Polska zapiekanka

Danie: Kolacja, Obiad

Osób: 4

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Średnie

Ze śmietanką

Danie: Kolacja, Obiad

Osób: 4

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Średnie

Ze śmietanką


Ocena

-/5

Oceń przepis

Ocena

-/5

Oceń przepis

Baza

  • 0,5 kg sera Mlekpol tartego
  • 0,5 kg ziemniaków
  • 2 marchewki
  • 1 papryka czerwona
  • 1 duża cebula
  • 0,5 kg kiełbasy śląskiej
  • Ketchup
  • Sól
  • Pieprz

Sos

  • Śmietana 18% Łaciata
  • Ketchup

Przygotowanie

Baza zapiekanki

W dużym garnku gotujemy do miękkości ziemniaki w mundurkach i marchewkę. Paprykę i cebulę drobno pokroić. Kiełbasę kroimy w plasterki. Gdy warzywa będą al dente, studzimy i wyciągamy wody następnie kroimy w plastry. W miseczce robimy nasz sos. 10 łyżek ketchupy mieszamy z 3 łyżkami śmietany 18%. Do naczynia żaroodpornego układamy warstwami kolejno warzywa, sos, kiełbasę, ser i tak do wykorzystania wszystkich składników. Nie zapomnijmy warzyw posolić i popieprzyć. Wszystko wstawiamy do piekarnika nagrzanego na 180°C na 45min. Ta zapiekanka jest idealna na domowy obiad oraz przyjęcie ze znajomymi. Na pewno podbije Wasze podniebienia. Smacznego.



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.