Osób: 10
Czas: Powyżej 1h
Poziom trudności: Łatwe
Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Jajko kurze
Ze śmietanką
Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, przesianym kakao, cukrem pudrem i przyprawą do pierników. Dodać masło i żółtka, posiekać.
Połączyć ze śmietaną, zagnieść ciasto, zawinąć w folię spożywczą, odłożyć do lodówki na pół godziny. Następnie rozwałkować, włożyć do wyłożonej papierem do pieczenia głębokiej blaszki o wymiarach 37/24 cm. Nakłuć widelcem i wstawić na 10-12 minut do nagrzanego do 180°C piekarnika.
Jajka z cukrem i cukrem z wanilią ubić jak na biszkopt. Ser z wiaderka i mascarpone zmiksować z olejem i mlekiem, połączyć z masą jajeczną.
Następnie dodać rodzynki, skórkę z pomarańczy i budynie, wymieszać.
Tak przygotowaną masę serową wylać na podpieczone ciasto i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec około 1 godziny w temperaturze 180°C. Upieczony sernik ostudzić przy lekko uchylonych drzwiczkach piekarnika.
Czekoladę gorzką i deserową połamać, rozpuścić w kąpieli wodnej, wymieszać ze śmietanką Łaciata.
Cukier puder wymieszać z sokiem z cytryny i wodą. Zimny sernik oblać polewą i lukrem.
Upieczony sernik ostudzić przy uchylonych drzwiczkach piekarnika.
Dodaj komentarz