Chłodnik na bazie pomidorów, papryki i maślanki idealnie ochłodzi w gorące dni. Warzywa nie są poddawane obróbce cieplnej, dlatego zachowują wszystkie cenne witaminy i minerały. Taki chłodnik jest bardzo zdrowy, a w dodatku niskokaloryczny.
Danie: Zupy
Osób: 4
Czas: Do 30 min
Poziom trudności: Łatwe
Alergeny: Białko mleka krowiego
Wegetariańskie
Fit
Bez glutenu
Pomidory naciąć z góry i z dołu na krzyż. Przełożyć do dużej miski lub garnka. Zalać wrzątkiem tak, aby przykrywał w całości pomidory. Poczekać, aż skórka zacznie odchodzić od pomidorów. Odlać wodę i przełożyć na sito. Zostawić do ostygnięcia.
Obrać pomidory ze skórki. Następnie przekroić je na pół i pokroić w kostkę. Przełożyć do garnka.
Papryki umyć, usunąć gniazda nasienne. Pokroić w kostkę i połączyć z pomidorami.
Listki bazylii posiekać i dodać do garnka.
Zawartość garnka zalać maślanką i zmiksować na gładko przy użyciu blendera. Posolić i popieprzyć do smaku. Serwować od razu albo po schłodzeniu w lodówce.
Dodaj komentarz