Pomidorowy chłodnik na maślance

Chłodnik na bazie pomidorów, papryki i maślanki idealnie ochłodzi w gorące dni. Warzywa nie są poddawane obróbce cieplnej, dlatego zachowują wszystkie cenne witaminy i minerały. Taki chłodnik jest bardzo zdrowy, a w dodatku niskokaloryczny.

Danie: Zupy

Osób: 4

Czas: Do 30 min

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego

Wegetariańskie

Fit

Bez glutenu

Danie: Zupy

Osób: 4

Czas: Do 30 min

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego

Wegetariańskie

Fit

Bez glutenu


Ocena

-/5

Oceń przepis

Ocena

-/5

Oceń przepis

Składniki:

  • - 1 l maślanki Mlekpol,
  • - 8 szt. pomidorów,
  • - 2 szt. papryki czerwonej,
  • - garść listków bazylii,
  • - sól i świeżo zmielony pieprz

Przygotowanie

Krok 1

Pomidory naciąć z góry i z dołu na krzyż. Przełożyć do dużej miski lub garnka. Zalać wrzątkiem tak, aby przykrywał w całości pomidory. Poczekać, aż skórka zacznie odchodzić od pomidorów. Odlać wodę i przełożyć na sito. Zostawić do ostygnięcia.



Krok 2

Obrać pomidory ze skórki. Następnie przekroić je na pół i pokroić w kostkę. Przełożyć do garnka.



Krok 3

Papryki umyć, usunąć gniazda nasienne. Pokroić w kostkę i połączyć z pomidorami.



Krok 4

Listki bazylii posiekać i dodać do garnka.



Krok 5

Zawartość garnka zalać maślanką i zmiksować na gładko przy użyciu blendera. Posolić i popieprzyć do smaku. Serwować od razu albo po schłodzeniu w lodówce.



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.