Popcorn z karmelem

Osób: 4

Czas: Do 15 min

Poziom trudności: Łatwe

Danie:

Osób: 4

Czas: Do 15 min

Poziom trudności: Łatwe


Ocena

-/5

Oceń przepis

Ocena

-/5

Oceń przepis

Składniki:

  • 75 g suszonych ziaren kukurydzy
  • 3 łyżki oleju
  • 1 - 2 suszone papryczki chili
  • 1 szczypta mielonego cynamonu
  • 100 g cukru
  • 4 łyżki wody

Przygotowanie

Krok 1

W moździerzu utrzyj chilli, a potem wymieszaj je z cukrem i cynamonem.



Krok 2

W rondlu nagrzej olej, wrzuć do niego kukurydzę, a potem przykryj go od razu przykrywką. Gdy ziarna kukurydzy zaczną pękać, zmniejsz nieco ogień. Od czas do czasu potrząśnij rondlem, aby popcorn się nie przypalił.



Krok 3

Na patelnię wrzuć cukier wraz z 4 łyżkami wody. Skarmelizuj go - musi mieć jasnobrązowy kolor. Nie mieszaj, lecz delikatnie przechylaj patelnię w razie potrzeby, aby cukier się nie przypalił.



Krok 4

Gotowy popcorn wyjmij z rondla i przełóż go na patelnię. Mieszaj chwilę, a potem przełóż na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Pozostaw przez chwilę popcorn do przestudzenia - karmel musi stężeć. Smacznego!



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.