porzeczkowiec

Autor:

Ela Ślązak

Danie: Podwieczorek

Osób: 4

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Średnie

Przepis konkursowy - Konkurs Śmietanka Towarzyska

Danie: Podwieczorek

Osób: 4

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Średnie

Przepis konkursowy - Konkurs Śmietanka Towarzyska


Ocena

-/5

Oceń przepis

Ocena

-/5

Oceń przepis

pyszne ciasto z porzeczkami i bitą śmietaną

  • 3/4 szklanki oleju
  • 1/2 szklanki wody
  • 1,5 szklanki cukru
  • 1,5 szklanki mąki
  • 1 łyżeczka sody
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 5 jajek
  • 3 łyżki kakao
  • 1/2 kilograma sera z wiaderka
  • 6 łyżek cukru pudru
  • 1 masło Łaciate
  • 2 słoiczki dżemu porzeczkowego
  • 1/2 litra śmietanki 36% Łaciata
  • 4 łyżki cukru

Przygotowanie

Krok 1

Wodę, olej, cukier i kakao zagotować. Białka oddzielić od żółtek. Gdy ugotowana masa ostygnie dodać żółtka i masę zmiksować.Następnie do masy dodać mąkę, proszek i sodę, zmiksować. Białka ubić na sztywną pianę i delikatnie połączyć z masą. Blaszkę wysmarować masłem, posypać bułką tartą i wylać masę. Piec 40 minut w 180 st. C.Składniki masy serowej: ser, cukier puder i margarynę dokładnie ze sobą połączyć. Upieczone ciasto podzielić na dwie części. Pierwszy blat posmarować dżemem porzeczkowym, wyłożyć masę serową, przykryć drugą częścią ciasta. Posmarować je jeszcze jedną warstwą dżemu. Śmietanę ubić z cukrem na sztywno, pokryć warstwę dżemu, schłodzić w lodówce.



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.