Danie: Podwieczorek
Osób: 4
Czas: Powyżej 1h
Poziom trudności: Średnie
Przepis konkursowy - Konkurs Śmietanka Towarzyska
Wodę, olej, cukier i kakao zagotować. Białka oddzielić od żółtek. Gdy ugotowana masa ostygnie dodać żółtka i masę zmiksować.Następnie do masy dodać mąkę, proszek i sodę, zmiksować. Białka ubić na sztywną pianę i delikatnie połączyć z masą. Blaszkę wysmarować masłem, posypać bułką tartą i wylać masę. Piec 40 minut w 180 st. C.Składniki masy serowej: ser, cukier puder i margarynę dokładnie ze sobą połączyć. Upieczone ciasto podzielić na dwie części. Pierwszy blat posmarować dżemem porzeczkowym, wyłożyć masę serową, przykryć drugą częścią ciasta. Posmarować je jeszcze jedną warstwą dżemu. Śmietanę ubić z cukrem na sztywno, pokryć warstwę dżemu, schłodzić w lodówce.
Dodaj komentarz