Potrawka z wołowiny z kolorowymi warzywami

Kolorowy, bardzo sycący i rozgrzewający, aromatyczny gulasz wołowy – idealny pomysł na solidny jesienny posiłek. Mnóstwo pełnych witamin warzyw i mięciutkiego, soczystego mięsa.

Osób: 8

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Średnie

Alergeny: Gluten

Danie:

Osób: 8

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Średnie

Alergeny: Gluten


Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Składniki

  • -500 g mięsa wołowego,
  • - 1 litr naturalnego bulionu wołowego,
  • - ½ czerwonej papryki,
  • - ½ żółtej papryki,
  • - ½ zielonej papryki,
  • - ½ puszki groszku,
  • - ½ puszki kukurydzy,
  • - 500 g obranej dyni,
  • - 4 ząbki czosnku,
  • - 4 cebule,
  • - 250 g wędzonego boczku,
  • - 50 g wędzonej słoniny,
  • - 3 łyżki oleju,
  • - 2 liście laurowe,
  • - 3 ziela angielskie,
  • - 3 łyżki mąki pszennej,
  • - ¼ łyżeczki cząbru,
  • - ¼ łyżeczki chilli,
  • - ¼ łyżeczki papryki ostrej,
  • - ¼ łyżeczki papryki słodkiej,
  • - ¼ łyżeczki mielonego kminku,
  • - 1 łyżeczka majeranku,
  • - 1 natka pietruszki,
  • - 1 łyżeczka soli,
  • - ½ łyżeczki pieprzu

Przygotowanie

Krok 1

Mięso wołowe płuczemy i dokładnie osuszamy, a następnie kroimy w drobną kostkę. Mieszamy ze sobą papryki w proszku, cząber, sól i pieprz. Tak powstałą mieszanką doprawiamy mięso i podsmażamy z każdej strony na patelni do zrumienienia. Mięso przekładamy do garnka. Zalewamy bulionem i podgrzewamy. Dodajemy ziele angielskie, liście laurowe i dusimy całość przez 1,5 godziny na małym ogniu.



Krok 2

W tym czasie kroimy w drobną kostkę boczek i słoninę. Zrumieniamy je na patelni. Obieramy czosnek i cebulę, kroimy drobno, dodajemy do boczku ze słoniną i podsmażamy. Papryki czyścimy z pestek, kroimy w kostkę i również dodajemy do całości i smażymy przez ok. 5-7 minut.



Krok 3

Obraną ze skórki dynię kroimy w kostkę i dodajemy do garnka z wołowiną. Dodajemy również podmażony boczek, słoninę, cebulę, czosnek i papryki. Dusimy ok. 15 minut na małym ogniu. W tym czasie mieszamy 3 łyżki mąki z niewielką ilością wody. Całość wlewamy do garnka i mieszamy, nie przerywając gotowania – sos powinien się wówczas wyraźnie zagęścić. Ściągamy z ognia.



Krok 4

Do całości dodajemy odsączoną kukurydzę i groszek. Doprawiamy resztą przypraw. Dekorujemy posiekaną natką pietruszki.



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.