Kolorowy, bardzo sycący i rozgrzewający, aromatyczny gulasz wołowy – idealny pomysł na solidny jesienny posiłek. Mnóstwo pełnych witamin warzyw i mięciutkiego, soczystego mięsa.
Osób: 8
Czas: Powyżej 1h
Poziom trudności: Średnie
Alergeny: Gluten
Mięso wołowe płuczemy i dokładnie osuszamy, a następnie kroimy w drobną kostkę. Mieszamy ze sobą papryki w proszku, cząber, sól i pieprz. Tak powstałą mieszanką doprawiamy mięso i podsmażamy z każdej strony na patelni do zrumienienia. Mięso przekładamy do garnka. Zalewamy bulionem i podgrzewamy. Dodajemy ziele angielskie, liście laurowe i dusimy całość przez 1,5 godziny na małym ogniu.
W tym czasie kroimy w drobną kostkę boczek i słoninę. Zrumieniamy je na patelni. Obieramy czosnek i cebulę, kroimy drobno, dodajemy do boczku ze słoniną i podsmażamy. Papryki czyścimy z pestek, kroimy w kostkę i również dodajemy do całości i smażymy przez ok. 5-7 minut.
Obraną ze skórki dynię kroimy w kostkę i dodajemy do garnka z wołowiną. Dodajemy również podmażony boczek, słoninę, cebulę, czosnek i papryki. Dusimy ok. 15 minut na małym ogniu. W tym czasie mieszamy 3 łyżki mąki z niewielką ilością wody. Całość wlewamy do garnka i mieszamy, nie przerywając gotowania – sos powinien się wówczas wyraźnie zagęścić. Ściągamy z ognia.
Do całości dodajemy odsączoną kukurydzę i groszek. Doprawiamy resztą przypraw. Dekorujemy posiekaną natką pietruszki.
Dodaj komentarz