Prosty i bardzo smaczny chleb z miękkim środkiem i chrupiącą skórką. Do jego przygotowania potrzebne są jedynie 4 składniki! Nie zawiera drożdży ani glutenu. Oprócz ziaren do chleba można dodać zioła (np. prowansalskie), żurawinę, suszone pomidory, oliwki... Jedynym ograniczeniem jest wyobraźnia.
Osób: 10
Czas: Powyżej 1h
Poziom trudności: Łatwe
Wegetariańskie
Bez glutenu
Bez laktozy
Kaszę wsypać na sito, przepłukać pod bieżącą wodą. Przełożyć do miski i zalać wodą na około 1 cm ponad poziom kaszy. Przykryć ściereczką i zostawić na blacie na 48 godzin.
Po 48 godzinach zblendować kaszę na gładko. Dodać ziarna i sól, dokładnie wymieszać.
Keksówkę wyłożyć papierem do pieczenia. Wlać masę, wyrównać Przykryć ściereczką i odstawić jeszcze na 12 godzin.
Po 12 godzinach piekarnik nagrzać do 200⁰C.
Chleb wstawić do piekarnika i piec około 60-70 minut, do tzw. „suchego patyczka”.
Dodaj komentarz