Prosty syrop jagodowy

Ten syrop jagodowy jest bardzo wszechstronny i pasuje do wielu rzeczy. Świetnie komponuje się z tostami francuskimi, goframi i naleśnikami.

Danie: Deser

Osób: 6

Czas: Do 30 min

Poziom trudności: Łatwe

Danie: Deser

Osób: 6

Czas: Do 30 min

Poziom trudności: Łatwe


Ocena

-/5

Oceń przepis

Ocena

-/5

Oceń przepis

Składniki:

  • 1 szklanka jagód
  • 1 szklanka ciepłej wody
  • 1 szklanka cukru
  • 1 łyżeczka soku z cytryny

Przygotowanie

Krok 1

Do małego garnka dodaj jagody, wodę i cukier. Umieść garnek na małym ogniu i wymieszaj jego zawartość za pomocą trzepaczki.



Krok 2

Gotuj, aż do rozpuszczenia się cukru, przez ok. 5 minut.



Krok 3

Następnie zwiększ ogień do średniego i gotuj, często mieszając, przez ok. 15 minut. Syrop ma zgęstnieć.



Krok 4

Wyciśnij sok z cytryny. Dodaj do syropu i wymieszaj. Syrop podawaj z ulubionymi dodatkami np. naleśnikami. Smacznego!



Wskazówki

Ostudzony syrop możesz przechowywać w szklanym słoiku w lodówce.

Aby uzyskać jeszcze gęstszy syrop dodaj do niego przed zagotowaniem mieszaninę 1 łyżki skrobi kukurydzianej i 1/2 łyżki wody.

Ten przepis dobrze komponuje się również z innymi owocami, takimi jak truskawki, maliny i jeżyny. Jeśli używasz malin i jeżyn, nasiona odcedź na sicie, aby uzyskać gładszy syrop.

Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.