Przegrzebki po tajsku

Osób: 2

Czas: Do 30 min

Poziom trudności: Łatwe

Danie:

Osób: 2

Czas: Do 30 min

Poziom trudności: Łatwe


Ocena

-/5

Oceń przepis

Ocena

-/5

Oceń przepis

składniki

  • 6 przegrzebek (oczyszczone mięso)
  • 2 łyżeczki świeżo startego imbiru
  • 1 łyżeczka startego czosnku
  • 1/2 łyżeczki posiekanej chili
  • 1/2 łyżeczki kurkumy
  • 1 łyżka oleju kokosowego
  • szczypiorek, kolendra
  • SOS:
  • sok z 1 pomarańczy
  • sok z 1 limonki
  • 1 łyżka cukru trzcinowego
  • 1 łyżka sosu rybnego (opcjonalnie) lub mała szczypta soli
  • 1/2 łyżeczki mąki ziemniaczanej

Przygotowanie

Krok 1

Przegrzebki nalezy wymieszać ze startym imbirem, czosnkiem, posiekaną chili i kurkumą.



Krok 2

W małej misce wymieszać składniki sosu: sok z pomarańczy i limonki, cukier trzcinowy, sos rybny lub szczypta soli oraz mąka ziemniaczana.



Krok 3

Ryż wrzucić na wrzątek i gotować przez ok. 10 minut do miękkości, odcedzić na sitku.



Krok 4

W woku lub na patelni roztopić olej, wrzucić przegrzebki i smażyć ok. 5 minut, 2-3 razy przewracając. Wlać sos i zagotować, gotować przez ok. 5 minut raz przewracając małże.
Podawać z ryżem posypanym szczypiorkiem.



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.