Przegrzebki z czosnkiem

Osób: 4

Czas: Do 30 min

Poziom trudności: Łatwe

Danie:

Osób: 4

Czas: Do 30 min

Poziom trudności: Łatwe


Ocena

-/5

Oceń przepis

Ocena

-/5

Oceń przepis

Składniki:

  • 16 przegrzebków
  • 2 ząbki czosnku
  • pęczek natki pietruszki
  • świeży tymianek
  • 4 łyżki oliwy extra vergine
  • 1 łyżka masła Łaciate
  • sól
  • pieprz

Przygotowanie

Krok 1

Przegrzebki otwórz nożem. Wyjmij małże z muszli, oczyść i dokładnie opłucz. Muszle odłóż. Czosnek obierz i drobno posiekaj. Natkę pietruszki umyj i posiekaj. Oderwij liście z gałązek tymianku.



Krok 2

Na patelni rozgrzej oliwę i masło. Połóż na niej przegrzebki i smaż bez przykrycia na dużym ogniu (po minucie z każdej strony). Dopraw solą i pieprzem, a pod koniec dodaj czosnek. Posyp natką i tymiankiem, a następnie wszystko wymieszaj.



Krok 3

Cztery muszle umyj, osusz, a następnie połóż na półmisku. Przegrzebki włóż do muszli, skrop sokiem z cytryny i od razu podawaj. Smacznego!



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.