Ptysie z bitą śmietaną

Danie: Podwieczorek

Osób: 1

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Łatwe

Ze śmietanką

Danie: Podwieczorek

Osób: 1

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Łatwe

Ze śmietanką


Ocena

-/5

Oceń przepis

Ocena

-/5

Oceń przepis

składniki

  • Na ciasto:
  • 1/2 szklanki wody
  • 1/2 szklanki mąki
  • 75 gram masła Łaciate
  • szczypta soli
  • 2 jajka
  • 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia
  • blaszka do pieczenia
  • papier do pieczenia
  • Na bitą śmietanę:
  • 40 ml śmietanki 30 % Łaciata
  • 4 łyżeczki cukru pudru
  • 1/4 łyżeczki soku z cytryny
  • cukier puder do posypania ptysiów

Przygotowanie

Krok 1

Do garnka wlewamy wodę oraz wkładamy masło, sól i zagotowujemy. Następnie dodajemy przesianą mąkę i proszek do pieczenia, mieszamy około 5 minut aż ciasto będzie odchodzić od garnka. Odstawiamy do ostudzenia. Gdy ciasto jest lekko ciepłe dodajemy po jajku i miksujemy do połączenia się składników. Ciasto przekładamy do rękawa cukierniczego ( lub woreczka foliowego z uciętym rogiem ). Na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia wyciskamy ptysie. Pieczemy w temperaturze 200 stopni przez około 30 minut. Upieczone ptysie kroimy na dwie połowy. Bita śmietana: schłodzoną śmietankę przelewamy do miski i ubijamy na sztywno. Dodajemy cukier puder i sok z cytryny, ponownie ubijamy. Ptysie nadziewamy bitą śmietaną i posypujemy cukrem pudrem.



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.