Mięso mielone umieść w misce. Krewetki umyj, osusz, wyjmij z nich czarne środki i posiekaj. Bazylię drobno posiekaj, zostaw na desce i ułóż na niej posiekaną, czerwoną cebulę. Jeszcze raz posiekaj bazylię wraz z cebulą. Całość wrzuć do miski z mięsem.
Dodaj posiekane krewetki, 40 g bułki tartej oraz posiekany czosnek. Składniki dopraw solą i pieprzem. Całość razem wymieszaj widelcem.
Do masy dodaj sos sojowy. Wymieszaj wszystko dokładnie razem. Farsz ugniataj ręką, dodawaj w tym czasie stopniowo resztę bułki tartej, aż masa będzie zwarta.
Na talerz wlej olej słonecznikowy. Za pomocą rąk formuj pulpeciki, następnie nabijaj je na długie wykałaczki i układaj na talerzu z olejem. Wstaw do lodówki na 1/2 godziny. Po tym czasie zgrilluj pulpeciki dokładnie na patelni grillowej lub grillu. Smacznego!
Dodaj komentarz