Pulpeciki z krewetek i wieprzowiny

Osób: 4

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Średnie

Danie:

Osób: 4

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Średnie


Ocena

-/5

Oceń przepis

Ocena

-/5

Oceń przepis

Składniki:

  • 400 g mięsa mielonego z łopatki
  • 400 g surowych krewetek
  • 1 pęczek bazylii
  • 1 czerwona cebula
  • 80 g bułki tartej
  • 3 ząbki czosnku
  • 3 łyżki sosu sojowego
  • 4 łyżki oleju słonecznikowego
  • mielony pieprz
  • sól

Przygotowanie

Krok 1

Mięso mielone umieść w misce. Krewetki umyj, osusz, wyjmij z nich czarne środki i posiekaj. Bazylię drobno posiekaj, zostaw na desce i ułóż na niej posiekaną, czerwoną cebulę. Jeszcze raz posiekaj bazylię wraz z cebulą. Całość wrzuć do miski z mięsem.



Krok 2

Dodaj posiekane krewetki, 40 g bułki tartej oraz posiekany czosnek. Składniki dopraw solą i pieprzem. Całość razem wymieszaj widelcem.



Krok 3

Do masy dodaj sos sojowy. Wymieszaj wszystko dokładnie razem. Farsz ugniataj ręką, dodawaj w tym czasie stopniowo resztę bułki tartej, aż masa będzie zwarta.



Krok 4

Na talerz wlej olej słonecznikowy. Za pomocą rąk formuj pulpeciki, następnie nabijaj je na długie wykałaczki i układaj na talerzu z olejem. Wstaw do lodówki na 1/2 godziny. Po tym czasie zgrilluj pulpeciki dokładnie na patelni grillowej lub grillu. Smacznego!



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.