pulpety indycze w sosie pomidorowym

Autor:

mileneczka5

Danie: Obiad

Osób: 4

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Średnie

Danie: Obiad

Osób: 4

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Średnie


Ocena

-/5

Oceń przepis

Ocena

-/5

Oceń przepis

składniki

  • 500g mielonego mięsa z indyka
  • 1 jajo
  • 2 łyżki kaszy manny
  • 2 łyżki utartego sera żółtego
  • Na sos:
  • 1 mała cebula
  • 1 mała łodyga selera naciowego
  • 1 mała marchew
  • 2 -3 łyżki oliwy
  • 1 łyżeczka suszonego tymianku
  • 2 puszki pomidorów
  • 1 łyżeczka cukru
  • sól morska
  • pieprz
  • natka pietruszki

Przygotowanie

Krok 1

Cebulę, selera drobno posiekać, marchew pokroić w drobna kostkę, zeszklić na rozgrzanej oliwie w rondlu z grubym dnem. Dodać pomidory, tyle samo wody (nalewając w puste puszki po pomidorach) a następnie przyprawy i odrobiną natki. Gotować ok 10 minut.



Krok 2

Wszystkie składniki na pulpety - mięso, jajo, kasza manna i ser należy dokładnie wymieszać, a następnie formować okrągłe pulpeciki, Wkładać je delikatnie do sosu,próbując układać w kołach wokół obrzeża garnka. Dusić pulpety ok 30 minut na wolniutkim ogniu. Podawać z makaronem, udekorować natką.



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.